Индийският премиер Нарендра Моди по много причини е любопитен избор

...
Индийският премиер Нарендра Моди по много причини е любопитен избор
Коментари Харесай

Байдън е готов да почете Моди, пренебрегвайки историята му с правата на човека и връзките му с Русия

Индийският министър председател Нарендра Моди по доста аргументи е любопитен избор за президента Джо Байдън , който да уважи с държавно посещаване, написа АП.

Откакто съветският президент Владимир Путин подреди нахлуването в Украйна преди 16 месеца, Индия даде подтик на стопанската система си посредством закупуване на все по-големи количества на ниска цена съветски нефт .

Правозащитни групи и политически съперници о бвиняват Моди в задушаване на несъгласието и въвеждане на политики на разделяне , които дискриминират мюсюлманите и другите малцинства. А външният министър на Индия Субрахманям Джайшанкар поддържа мироглед, в който няма съдружници или другари, а единствено " врагове ".

Но Байдън , който ще посрещне Моди в Белия дом в четвъртък за държавно посещаване, даде да се разбере, че вижда отношенията на Съединени американски щати с Индия - най-голямата народна власт в света и една от най-бързо разрастващите се стопански системи - като определяща връзка . Ню Делхи, както го вижда Байдън, ще бъде от значително значение за справяне с някои от най-трудните световни провокации през идващите години, в това число изменението на климата, изкуствения разсъдък и възходящата мощност на Китай в Индо-Тихия океан .

" Сега знаем, че Индия и Съединените щати са огромни, комплицирани страни ", сподели държавният секретар Антъни Блинкън пред Бизнес съвета САЩ-Индия във Вашингтон преди визитата на Моди. " Със сигурност ни следва работа, с цел да подобрим прозрачността, да насърчим достъпа до пазара, да укрепим нашите демокрации, да разгърнем цялостния капацитет на нашите хора . Но траекторията на това партньорство е безпогрешна и е изпълнена с обещания. "

Много е заложено на карта и за двете страни в четиридневното посещаване на индийския водач в Съединени американски щати, което стартира във вторник със спирка в Ню Йорк, където Моди би трябвало да организира срещи с бизнес и други водачи. Моди ще управлява събитие за интернационалния ден на йога в сряда в Организация на обединените нации.

Байдън желае да приближи Индия до Съединените щати , до момента в който администрацията насочва външната си политика към Азия и се стреми да построи партньорства в района в лицето на Китай .

Моди, от своя страна, се пробва да вкара една по-просперираща епоха за своята страна с 1,4 милиарда население , изпълнявайки обещанието, което даде, когато встъпи в служба преди повече от девет години.

Индийският министър председател се надява да укрепи икономическите и военни връзки сред Съединени американски щати и Индия . Той също има свои лични терзания по отношение на китайските военни дейности по границата с Хималаите и в Индийския океан. Индия е в дълготрайно опълчване с Китай в скалистия планински регион Ладак, където всяка от страните е разположила десетки хиляди военни, подкрепяни от артилерия, танкове и изтребители.

" Тъй като Китай се издигна, Индия и Съединени американски щати се нуждаят един от различен , а Съединени американски щати се нуждаят от повече сътрудници в Индо-Тихия океан ", сподели Джитендра Нат Мисра, професор по дипломатическа процедура в Глобалния университет O.P. Jindal и някогашен индийски дипломат. " Те към този момент не могат да го вършат сами, тъй като Китай догонва Съединени американски щати, а китайската стопанска система е доста по-голяма от тази на Индия. Така че тук има съвпадане на геополитически ползи .

Има доста признаци, че връзката към този момент е напреднала.

Търговията сред Съединени американски щати и Индия през 2022 година се повиши до рекордните 191 милиарда $ . Индийската диаспора в Съединени американски щати наброява близо 5 милиона и се трансформира в икономическа, културна и политическа мощ. Байдън се опита да съживи Четворката, интернационално партньорство на Съединени американски щати, Австралия, Индия и Япония. А продажбите на отбранителна техника на Съединени американски щати за Индия са нарастнали от съвсем нула през 2008 година до над 20 милиарда $ през 2020 година

Все отново държавното посещаване идва с някои проблематични аспекти за Байдън , който като претендент за президент даде обещание, че човешките права ще бъдат движеща мощ във външната му политика .

Илейн Пиърсън, шеф за Азия на групата Human Rights Watch, прикани Байдън в писмо да не се стеснява да се конфронтира с Моди по отношение на " влошаващата се обстановка с човешките права " в Индия. Нейната организация възнамерява прожекция във вторник във Вашингтон на документален филм на BBC, критикуващ Моди, който беше неразрешен от индийското държавно управление.

Документалният филм се задълбочава в надзора на Моди като основен министър на Гуджрат по време на смъртоносните антимюсюлмански протести през 2002 година, оставили повече от 1000 жертви. През 2005 година Съединени американски щати анулираха визата на Моди за Съединени американски щати, базирайки се на опасения, че той не е подхванал дейности, с цел да спре насилието в общността. Разследване, утвърдено от Върховния съд на Индия, по-късно оправда Моди, само че петното от мрачния миг е останало.

Съвсем неотдавна Моди се сблъска с рецензии по отношение на законодателството, изменящо закона за поданството на страната, което форсира натурализацията за някои мигранти, само че изключва мюсюлманите, повишаването на насилието против мюсюлмани и други религиозни малцинства от индуски националисти и неотдавнашното наказание на висшия водач на опозицията в Индия, Рахул Ганди, за насмешка с семейството на Моди.

" Правителството на Моди също показва крещящи пристрастия в отбраната на последователите и филиалите на BJP, упрекнати в редица закононарушения, в това число ликвидиране, нахлуване, корупция и полово принуждение ", написа Пиърсън, употребявайки буквите за Bharatiya Janata Party на Моди. " На интернационално равнище държавното управление на Моди постоянно е доказвало, че не желае да застане с други държавни управления по основни рецесии с човешките права, като се въздържа от наказание на тежки нарушавания на човешките права другаде. "

Индийското държавно управление непрестанно пази своята история с правата на индивида и упорства демократичните правила на Индия да останат постоянни.

Моди предложи единствено лимитирана рецензия на съветската инвазия в Украйна , като прикани Путин по време на среща през септември предходната година " да тръгне по пътя на мира ". Отношенията сред Ню Делхи и Москва датират от десетилетия , като Москва предлага основно съдействие по защита, нуклеарна сила и други въпроси .

Белият дом на Байдън частно притиска Индия да понижи зависимостта си от съветския нефт, само че значително заобикаля да подлага на критика обществено позицията на Ню Делхи . През 2021 година съветският нефт представляваше единствено 2% от годишния импорт на недопечен нефт в Индия. Тази цифра в този момент възлиза на повече от 19%.

Очаква се Байдън още веднъж да повдигне зависимостта на Индия от съветския нефт, както и правата на индивида в частните си диалози с Моди, съгласно почитан чиновник на администрацията на Байдън, който приказва при изискване за анонимност, с цел да разиска подготовката за визитата.

Белият дом вижда индикации, че държавното управление на Моди се отдалечава от Русия от началото на войната , отбелязвайки фина смяна в тона в обществените мнения на Моди за Украйна, възходящо предпочитание на Индия да диверсифицира своите източници на военна техника и възходящо информираност на индийското държавно управление за стягането на връзките сред Китай и Русия и какво може да значи това за Индия .

Ричард Росоу, ръководител на Политическите проучвания на Съединени американски щати и Индия в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, сподели, че Белият дом на Байдън е направил изчислението, с цел да резервира " барута си изсъхнал " макар разочарованието си от възходящите покупки на нефт от Индия.

" Не желаеме да рискуваме да скъсаме връзките с Индия ", сподели Росоу за деликатния метод на администрацията. " Намерете дребни и скромни способи за бутане, само че не го превръщайте в решителен фактор. "

Частта от формалното държавно посещаване от пътуването на Моди стартира в четвъртък и включва среща в Овалния кабинет с Байдън, послание към взаимно съвещание на Конгреса и обилна вечеря в Белия дом, проведена от Байдън и първата дама Джил Байдън.

Моди също би трябвало да бъде почетен на обяд в Държавния департамент в петък, проведен от вицепрезидента Камала Харис и Блинкън, и той би трябвало да се обърне към членовете на индийската диаспора, преди да отпътува от Вашингтон.

Очаква се Байдън и Моди да създадат известия за съдействие във висшето обучение, космоса и др . На първо място в дневния ред е задълбочаването на съдействието в региона на защитата . Индия се опита да понижи зависимостта си от съветската военна техника, като купува от Съединени американски щати, Франция, Германия и други страни.

Но евентуално ще отнеме десетилетия или повече на Индия да се откаже изцяло от съветската военна техника , сподели Рудра Чаудхури, шеф на Carnegie India, подразделението на интернационалния мозъчен концерн в Ню Делхи.

" Имайте поради, че 65% от защитния комплект на Индия към момента е съветски ", сподели Чаудхури. " Да кажем, че Индия понижи покупките от Русия до една трета за 25 години, това към момента е огромна част от отбранителната екосистема. "
 Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна
Индия остава непреклонна в позицията си за Украйна

Индийският министър председател отпътува на държавно посещаване в САЩ
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР