Индийският подвариант на коронавируса вече е у нас. Казва се

...
Индийският подвариант на коронавируса вече е у нас. Казва се
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: Новият COVID подвариант причинява възпаление на очите

Индийският подвариант на ковид към този момент е у нас. Казва се Арктурус и е присъщ с това, че предизвиква конюнктивит, изключително при децата. Това сподели пред Nova News проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му този подвариант е открит при 1/3 от пробите, секвенирани от област Смолян у нас. „ Минава доста леко, за няколко дни. Може да се разболее цялото семейство. Характерно е обаче с инфектиране на очите. Слава богу – два дни, три дни, на четвъртия минава “, разяснява проф. Кантарджиев и направи съпоставяне с очните възпаления при аденовирусите, които по думите му протичат надалеч по-тежко.

Специалистът се спря и на имунизациите против вируса. „ В началото вирусът беше еднообразен, гибелен, рисков. Тогава имунизациите действаха по този начин добре, че предпазваха от заразяване. Сега могат да не те пазят от заразяване, само че вършат да изкараш по-леко “, разяснява той и уточни, че съгласно специалисти е добре хора над 65-годишна възраст и такива с хронични болести да си създадат следващия бустер за укрепване на имунитета.

„ В момента дейните, младите, здравите хора не боледуват тежко, няма заплаха от натоварване на здравната система, нито за здравето на хората. Но хора, които са с имунни дефицити и възрастни хора е хубаво да помислят “, посъветва той и добави, че съгласно него е добре бустер да се сложи за есента.

Проф. Кантарджиев се спря и на други болести, като означи, че да вземем за пример спрямо предходни години тази година има три пъти повече случаи на варицела. „ Защото три години заради ограниченията за ограничение на Коронавирус доста малко деца се разболяваха “, изясни той. Специалистът уточни, че варицелата не е рискова при дребните деца и при тях доста рядко има затруднения, само че в случай че родителите не са боледували, при възрастните болестта минава доста по-тежко и затрудненията са доста по-чести. „ Но при възрастните си има лекарство – антивирусно, което, стартира ли да се взима с първите прояви, доста бързо овладява нещата “, разяснява той.

По отношение на скарлатината пък проф. Кантарджиев означи, че през последните три седмици има внезапно понижаване на броя случаи. „ Случаите понижават, тъй като подсетихме лекарите, че скарлатината би трябвало да се лекува с пеницилинови антибиотици. Лошото е, че са най-евтини и сътрудниците ги бяха позабравили “, сподели проф. Кантарджиев. 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР