Индийският Моди е изправен пред вот на недоверие заради мълчанието относно етническото насилие, разтърсващо отдалечения Манипур

...
НЮ ДЕЛХИ (АП) — Неговите акаунти в социалните медии предполагат,
Коментари Харесай

НЮ ДЕЛХИ (АП) — Неговите акаунти в социалните медии предполагат, че премиерът Нарендра Моди пуска високоскоростни влакове и търка рамо с чуждестранни лидери като сила на глобалната сцена и лицето на възходяща Индия.

Но този внимателно изработен образ, последван от милиони, противоречи неприятно на мълчанието му относно това, което се доближава до гражданска война поглъщайки североизточния индийски щат Манипур.

В продължение на три месеца силният лидер отсъства заради може би най-лошото етническо насилие, виждано някога в отдалечения щат, където на власт е индуската националистическа партия Бхаратия Джаната на Моди. Ролята на Моди или липсата на такава предизвика вот на недоверие срещу него в парламента, където правителството му държи мнозинството.

Той почти сигурно ще провали усилията тази седмица. Но привържениците на предложението залагат, че самото му повдигане ще принуди Моди да се заеме с кризата в Манипур от парламента.

МЪЛЧАНИЕТО НА МОДИ

Повече от 150 души са загинали и повече 50 000 бяха разселени след избухването на етнически сблъсъци в Манипур в началото на май.

Конфликтът беше предизвикан от полемика за положителни действия, в която Кристиан Кукис протестира срещу искането на предимно индуски мейтеи за специален статут, който да им позволи да купуват земя в хълмовете, населени от куки и други племенни групи, и получават дял от държавните работни места.

„Мисля, че всички са много озадачени от мълчанието на министър-председателя“, каза Арати Р. Джерат, независим журналист и политически коментатор .

Разтърсващ видеоклип, показващ как две жени в Манипур са били нападнати и опипвани, стана вирусен преди няколко седмици, принуждавайки Моди да осъди конкретната атака, въпреки че се въздържаше да говори за цялостния конфликт.

< p>Моди е първият, който демонстрира инциденти или проекти, които отразяват нарастващата мощ на Индия, но критици и анализатори казват, че той често умишлено премълчава противоречията – като вълната от COVID-19 Delta в Индия или актове на общностно насилие.

Миналата седмица железопътен полицай откри стрелба във влак, убивайки старши офицер и трима мюсюлмани, преди да повика Моди, според предполагаемо видео на нападението. Полицията разследва инцидента.

Историята продължава

В същия ден петима души загинаха в общ сблъсък между индуисти и мюсюлмани в щат, управляван от BJP, по време на религиозна процесия от радикална индуистка група.

„Премиерът смята, че мълчанието по тези въпроси не му вреди. Той вярва, че достига до хората в Индия чрез работата, която върши неговото правителство,” каза Джерат. щат, особено след като нарастват призивите за освобождаване от длъжност на главния министър и правителството, което не успя да потуши кръвопролитието.

Някои наблюдатели казват, че мълчанието му може да защити политическата му марка преди общите избори следващата година, особено тъй като Моди е по-популярен от BJP. Но Джерат каза, че конфликтът вече е станал твърде значителен, за да бъде игнориран.

„Вреди на министър-председателя, защото той изглежда като човек, който няма емпатия... и това не е добър имидж“ особено като Индия ще посрещне лидерите на 20-те най-големи икономики за среща на върха следващия месец, каза тя.

ЗАЩО ИМА ЗНАЧЕНИЕ

Опасността от насилие и недоверие между общностите остава висока в Манипур, която по същество е разделена на две части - между племената на хълма, дом на Kukis и равнините по-долу, където живеят Meitei. Те са разделени от буферна зона, обслужвана от полицейски сили.

Интернетът беше блокиран повече от два месеца и движението на жителите остава силно ограничено. Разярени и въоръжени тълпи са подпалили домове и сгради, избили са цивилни и са прогонили десетки хиляди от домовете им. Те също така са нахлули в полицейските оръжейни складове, като са плячкосали близо 3000 оръжия, включително пушки, картечници и AK-47, каза Сушант Сингх, старши сътрудник в Центъра за политически изследвания и ветеран от индийската армия.

Миналата седмица, Върховният съд на Индия заяви, че е имало нарушение на закона и реда и поиска директорът на полицията в Манипур да се яви в съда в понеделник.

Също така нараства страхът, че сътресенията в Манипур могат потенциално да се разпространят в североизточната част на Индия, регион с накъсана история на етническо насилие, която предишните правителства дълго се опитваха да разрешат. Щатът също така граничи с Мианмар.

„Има споделени етнически корени, които преминават през държавните граници – те вече започнаха да се разпространяват в близките щати като Мизорам и части от Асам“, каза Сингх.

И тъй като държавната машина се срина, десетки хиляди военни бяха докарани, включително тези от дивизия, която отговаряше за оспорваната граница между Индия и Китай, според Сингх.

< p>„Ако проблемът не бъде решен бързо, тези ангажименти ще продължат и могат да отслабят отбранителната позиция на Индия срещу Китай в източния сектор“, добави той. >Опозицията знае, че едва ли има шанс да спечели вота на недоверие. Но те твърдят, че предложението означава, че министър-председателят ще трябва да се появи в парламента, за да отговаря на въпроси и да се занимава с кризата в Манипур.

Новосформираният съюз ИНДИЯ, включващ 26 опозиционни партии, настоява за изявление от Моди за Манипур в парламента, откакто започна сесията му миналия месец.

Те също така призоваха за уволнението на Бирен Сингх, най-висшият избран служител на Манипур в Манипур и член на партията на Моди, и за налагане на правило, което би постави държавата под пряк федерален контрол. Седмици наред опозицията протестира вътре и извън парламента, който последователно е отлаган на фона на шумни лозунги и освирквания, докато правителството се опитва да прибърза със законопроектите.

Те също посетиха щата наскоро, в опит да оказват натиск върху правителството, като същевременно нанасят удари срещу Моди, който не е стъпвал в Манипур от началото на насилието.

Но досега нищо не работи. „Трябваше да ескалираме нашите усилия“, каза Гаурав Гогои, депутат от опозиционната Конгресна партия, който инициира искането за вот на недоверие.

Министърът на вътрешните работи Амит Шах посети Манипур през май за три дни, където проведе разговори с обществени лидери и групи. Но като цяло критиците казват, че правителството е споделило много малко публично за ситуацията в Манипур и каквито и да било планове за разрешаването й.

„Когато има конфликт от такъв мащаб, лидерът на страната използва форума на парламентът, за да съобщи неговата визия и послание, а след това членовете на къщата се събират в подкрепа“, каза Гогои. „Но в момент, когато индийският парламент трябва да бъде в най-доброто си състояние, виждаме такова неоправдано безразличие от страна на правителството“, добави той.

Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР