Индийски съд пита дали разрушаването на Нух е било „упражнение на етническо прочистване“

...
Индийски съд попита дали дните на разрушаване на домове и
Коментари Харесай

Индийски съд попита дали дните на разрушаване на домове и бизнеси на предимно мюсюлмански жители в северния щат Хариана са „упражнение на етническо прочистване“ ”.

Разпореждайки спиране на четиридневното събаряне с булдозери на предимно мюсюлмански имоти в щатския окръг Нух, Върховният съд на Пенджаб и Харяна каза в понеделник: „Въпросът също така възниква дали сградите, принадлежащи на определена общност, се събарят под прикритието на проблем със закона и реда и упражняване на етническо прочистване се провежда от държавата.“


Съдията на съдията GS Sandhawalia и съдията Harpreet Kaur Jeewan също отбеляза, че държавните власти са извършили разрушаването „без да следват процедурата, установена от закона“ или да издадат каквито и да е предварителни уведомления на хората, които притежават имотите, уебсайт за правни новини LiveLaw отчетено.

Ал Джазира съобщи в понеделник, че управляващото правителство на партия Бхаратия Джаната (BJP) в Харяна е разрушило стотици домове, магазини и бараки в Нух.

През последните години няколко групи за защита на правата осъдиха BJP за превръщането на разрушаването с булдозери на имоти, собственост на предимно мюсюлмани, заподозрени в случаи на насилие – и дори на политически дисиденти – обичайна практика в щатите, управлявани от дясната партия.< /p>

Наблюдението на Върховния съд на Пенджаб и Харяна е рядък пример за съдебна система на Индия, задаваща въпрос, който вече се задава от правозащитни групи и експерти по целия свят.

През януари миналата година Грегъри Стантън, основател и директор на Genocide Watch, неправителствена организация, която той стартира през 1999 г., каза на брифинг в Конгреса на Съединените щати, че в Индия може да има геноцид над мюсюлманите.

„Предупреждаваме, че геноцидът може да се случи в Индия“, каза Стантън, добавяйки, че има ранни „признаци и процеси“ за това в североизточния индийски щат Асам и управлявания от Индия Кашмир.

Близо месец преди изявлението на Стантън, група хиндуистки религиозни водачи се събраха по бреговете на река Ганг в северния индийски град Харидвар и призоваха за геноцид над мюсюлманите.

Видеоклипове от Dharm Sansad (религиозен парламент) показват множество индуистки монаси, някои от които имат близки връзки с BJP на премиера Нарендра Моди, казвайки, че индусите трябва да убиват мюсюлманите.

Няколко лидери на BJP, включително правителствени министри, бяха обвинени в публични изказвания, заплашващи цялата мюсюлманска общност, откакто хиндуистката националистическа партия дойде на власт през 2014 г.

Стентън каза, че геноцидът „не е събитие, а процес“, докато прави паралели между политиките, провеждани от правителството на BJP в Индия, и атаките срещу рохингите през 2017 г., когато военните на Мианмар нападнаха предимно мюсюлманското малцинство, убивайки хиляди, изнасилвайки жени и опожаряване на селата им.

Объединените нации заявиха, че кампанията на военните в Мианмар е била проведена с „геноцидни намерения“.

ООН определя етническото прочистване като „превръщане на една област в етнически хомогенна чрез използване на сила или сплашване за премахване на лица от дадени групи от района“, докато геноцидът е „действия, извършени с намерение да се унищожи, изцяло или частично, национален , етническа, расова или религиозна група”.

Напрежението в Харяна продължава

Насилието от миналата седмица в Харяна започна, след като крайнодесни хиндуистки групи излязоха на шествие в Нух, единственият район на управлявания от BJP щат с мюсюлманско мнозинство.

Освен събарянето на домове с булдозери, полицията също арестува повече от 150 души – „почти всички мюсюлмани“, както каза местен адвокат пред Al Jazeera – обвинявайки ги в участие в насилието.

Жителите на Нух казаха, че хората, които са участвали в шествието, организирано от Vishwa Hindu Parishad (VHP) и неговото младежко крило, Bajrang Dal, са били въоръжени с пръчки, мечове, тризъбци и дори пистолети и са повдигнали провокативни антимюсюлмански настроения лозунги, докато маршируваха през мюсюлманските квартали.


Както VHP, така и Bajrang Dal, заедно със стотици малки и големи индуски групи в цяла Индия, формират това, което е известно като „Sangh Parivar“ (Обединено семейство), оглавявано от Rashtriya Swayamsevak Sangh (RSS), идеологическата ментор на BJP на премиера Нарендра Моди.

Полицията каза, че хората, които нападнаха индуистката процесия, идват от селище на „незаконни“ структури.

„Кампанията по разрушаване е спряна“, каза администрацията на Nuh в изявление в понеделник.

Видеоклип във Фейсбук, който стана вирусен преди шествието, включваше Мохит Ядав, популярен като Мону Манесар, известен хиндуист, обвинен в линчуване на двама мюсюлмани през февруари тази година заради обвинения в клане на крави. Той е посочен и в няколко други случая на антимюсюлманско насилие.

Във видеото Манесар се предполага, че кани индусите да се присъединят към шествието „в големи количества“ в Нух, където 77 процента от жителите са мюсюлмани.

Няколко медийни доклада казаха, че видеото е станало причина за насилието, което според официалните лица е започнало, след като се твърди, че мюсюлманите са хвърляли камъни по шествието и са изгорили някои превозни средства по магистралата.

Най-малко седем души бяха убити при насилието, включително имама на джамия, подпалена миналата седмица в Гуруграм, бизнес център извън столицата Ню Делхи.


Двама членове на Bajrang Dal и двама полицейски пазачи – единият от които е мюсюлманин – също бяха убити, докато религиозното напрежение продължава да се разпространява в други части на Харяна.

В понеделник полицията каза, че е имало още сблъсъци между индуисти и мюсюлмани в област Панипат, на 200 км (134 мили) от Нух, където проблемите започнаха миналата седмица.

Гробница и няколко превозни средства са били подпалени, а магазините са ограбени, каза полицията.

„Има три случая на вандализъм на магазини в района. Шестима души са арестувани“, каза Маянк Мишра, помощник-началник на полицията.

Напрежението между членовете на преобладаващата индуистка общност в Индия и мюсюлманското малцинство, които съставляват 14 процента от 1,4 милиарда души на Индия, периодично избухва в смъртоносно насилие от поколения.

Мюсюлманите обвиняват BJP в несправедливо отношение и целенасочена кампания на омраза срещу тях. Правителството отхвърля обвиненията.

Въпреки последните проблеми, окръжният съдия на Гуруграм отмени забранителните заповеди в сила от миналата седмица, заявявайки, че „нормалността се е върнала“.

Но за много мюсюлмани сблъсъците само донесоха повече страх. Някои са напуснали градовете, за да се върнат в селата си или са отишли ​​да живеят при приятели и роднини в други райони, съобщават медиите.

Някои мюсюлмани в Гуруграм казват, че мъже са идвали в техните общности и са ги заплашвали с насилие, освен ако не си тръгнат.

„Казаха ни да излезем от къщата си или ще я изгорят. Напускаме, защото се страхуваме“, каза жителят на Амута Саркар.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР