Индийската армия е въвела на въоръжение първите седем мобилни системи

...
Индийската армия е въвела на въоръжение първите седем мобилни системи
Коментари Харесай

Индия взе на въоръжение лазерни системи за борба с дронове

Индийската войска е въвела на въоръжение първите седем мобилни системи за разкриване и обезвреждане на безпилотни летателни апарати (IDD&IS) по северната граница на страната с Китай, съобщи  " Таймс ъв Индия ".

Тези системи могат благодарение на радиозаглушаване да извадят от работен режим вражеските дронове и с потреблението на лазери физически да ги отстраняват. 

Вестникът добавя, че Организацията за научноизследователска и развойна активност в областта на защитата работи за основаването на по-мощни оръжейни системи с ориентирана сила като високоенергийни лазери и мощни микровълни.

Системите IDD&IS са способни да откриват едва забележими дронове на разстояние от 5 до 8 км. Те ще поразяват вражеската техника посредством електронно заглушаване на разстояние от 2 до 5 км, а посредством високоенергиен лазер – на до 800 м., написа Българска телеграфна агенция.

" Тези системи са трансформация на към този момент намиращите се на въоръжение в силите за противовъздушна защита средства за противопоставяне на безпилотни летателни апарати " Марк-1 ", създадени от Организацията за научноизследователска и развойна активност в областта на защитата и от компанията " Бхарат Електроникс " въз основа на разбор на средствата за противопоставяне на безпилотни летателни апарати по време на въоръжения спор сред Азербайджан и Армения и бойните дейности в Украйна. Разработват се усъвършенствани версии на IDD&IS с по-голям обхват на прехващане ", настояват източниците.

След като Организацията за научноизследователска и развойна активност в областта на защитата създаде лазери от 2 до 10 киловата за противопоставяне на дронове, в Индия се създават лазери от 30-50 киловата с обхват на деяние десетки километри, обявиха източниците пред " Таймс ъв Индия ".

Те допълниха, че индийските въоръжени сили са подписали контракти с локални разработчици за основаване на разнообразни ефикасни системи за битка с дронове, в това число посредством инсталиране на системи за противопоставяне на безпилотни летателни апарати. Тези системи ще имат за цел да пазят бази на индийската войска и нейните летища от офанзиви с дронове, показват източниците.

След като Организацията за научноизследователска и развойна активност в областта на защитата създаде системите с лазери от 2 и 10 киловата, въоръжените сили към този момент са поръчали 23 от тях.

Индийските военновъздушни сили са оповестили търг за създаване на 10 средства за противопоставяне на " летящи на рояци " дронове камикадзе въз основата на микробоеприпаси за отбрана на летища и бази от офанзиви, осъществявани от разнообразни направления.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР