Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на ориза

...
Индия забрани износа на бял ориз, с изключение на ориза
Коментари Харесай

Индия забранява износа на бял ориз, освен сорта басмати

Индия забрани износа на бял ориз, като се изключи ориза басмати, като ограничаването влиза в действие неотложно, сочи документално изказване на Главна дирекция " Външна търговия " към индийското министерство на търговията и индустрията, оповестено през вчерашния ден.

Индия е най-големият експортьор на ориз в света, а съгласно локалната Асоциацията на експортьорите на ориз възбраната може да има влияние върху пазара, сравнимо с това на войната в Украйна върху доставките на пшеница, заяви " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

Индийското държавното управление съобщи, че постанова възбраната, откакто цените на ориза на дребно се покачиха с 3 на 100 в границите на месец, защото късните мусонни дъждове повредиха посевите.
Докато закъснелите мусони предизвикаха огромен дефицит на дъжд доникъде на юни, то по-късно проливните дъждове предизвикаха обилни вреди върху засетите площи с ориз.

Индия е източник на повече от 40 % от международния експорт на ориз, само че ниските ресурси допускат, че всяко понижаване на доставките може да тласне нагоре цените на храните.

 След година мъртвило международните цени на храните потеглиха нагоре След година мъртвило международните цени на храните потеглиха нагоре

" За да се обезпечи съответна наличност на бял ориз на индийския пазар, без да се взема поради ориза басмати, и да се смекчи покачването на цените на вътрешния пазар, държавното управление на Индия промени експортната си политика ", написа в изказване на държавното управление, в което се показва още, че цените на дребно на ориза са се повишили с 11.5 на 100 в границите на дванадесет месеца.

Този ход показва загрижеността на държавното управление на премиера Нарендра Моди на фона на инфлацията на питателните артикули в страната и с наближаването на идващите избори, които би трябвало да се проведат напролет на 2024 година

Администрацията на Моди удължи възбраната за експорт на пшеница, откакто ограничи доставките на ориз през септември 2022 година Тя също по този начин ограничи износа на захар тази година, защото добивите на захарна тръстика спаднаха.
" Индия ще наруши действието на международния пазар на ориз с доста по-бърз ритъм, в сравнение с Руската инвазия в Украйна наруши пазарите на пшеница ", сподели пред Ройтерс Б. В. Кришна Рао, президент на Асоциацията на експортьорите на ориз.

Оризът е съществена храна за повече от 3 милиарда души по света, а близо 90 % от реколтата се създава в Азия. Световните цени на ориза към този момент се движат към най-високото си равнище от 11 години насам.

" Внезапната възбрана за експорт би била доста мъчителна за купувачите, които не могат да заменят пратките (от Индия) с такива въпреки това ", добави Рао.

Според него макар че Тайланд и Виетнам нямат задоволително ресурси, с цел да отговорят на възможния дефицит на пазара, африканските купувачи ще бъдат най-засегнати от решението на Индия. Много страни ще упорстват Делхи да възобнови доставките, сподели още той.

Очакваше се площите за развъждане на ориз да се усилят тази година, откакто индийските управляващи покачиха изкупната цена на ориза, само че представители на промишлеността в този момент считат, че ще има нищожно понижение.

Досега индийските фермери са засяли с 6 % по-малки оризови площи спрямо 2022 година

Тази седмица цените на ориза, изнасян от Виетнам, третият по размер експортьор в света след Индия и Тайланд, скочиха до най-високото си равнище от повече от десетилетие поради възходящите опасения към доставките.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР