Индия ще настоява пред партньорите си от Групата на 20-те

...
Индия ще настоява пред партньорите си от Групата на 20-те
Коментари Харесай

Индия ще настоява пред Г-20 за увеличаване на дела на данъците върху фирмите, които получават "свръхпечалба

Индия ще упорства пред сътрудниците си от Групата на 20-те по време на срещата, която провежда, да поддържат предлагането ѝ за увеличение на каузи на налозите, които мултинационалните компании заплащат на страните, в които осъществят " свръхпечалби ", оповестиха държавни чиновници.

Знаковото съглашение за 2021 година беше подписано сред страните от Г-20 и страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), а подписалите го страни към този момент включват общо над 140 страни и юрисдикции, представляващи над 90% от международния Брутният вътрешен продукт.

Със съглашението се преразглеждат разпоредбите за данъчно облагане на световни компании като Apple и Гугъл, които работят в голям брой юрисдикции и заради това могат да регистрират облаги в страни с ниски налози.

Споразумението дефинира най-малък налог от 15 % за тези компании, както и спомагателен налог от 25 % върху техните " свръхпечалби " - годишни доходи над 22 милиарда $, които надвишават 10 % от годишния напредък.

Според отчета на Ройтерс обаче Индия желае доста нарастване на налога, плащан в страните, в които фирмите правят активност. В отчета не се прецизира какъв брой огромно е нарастването, което Индия желае.

" Индия е направила оферти да получи полагащия ѝ се дял от правата за облагане на свръхпечалбите на мултинационалните компании ", е представен един от източниците.

Съобщава се, че Ню Делхи възнамерява да предложи данъкът при източника, който се събира от сдруженията при осъществяване на заплащания към снабдители и чиновници и по-късно се превежда на данъчните управляващи, да бъде обособен от правилото на налога върху свръхпечалбата. По силата на сегашната договорка страните компенсират своя дял от налозите със събрания налог при източника.

Съобщава се, че Индия към този момент е направила тези оферти пред Организацията за икономическо сътрудничество и раз и те ще бъдат разисквани на срещата на Г-20 в понеделник и вторник.

 На фотографията: Работници инсталират рекламна табела наоколо до мястото на срещата на финансовите министри и шефовете на централните банки на страните от Г-20 в Гандинагар, Гуджарат, Индия, 13 юли 2023 година REUTERS/Amit Dave/File Photo

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР