Индексацията на договорите в строителството с публични възложители трябва да

...
Индексацията на договорите в строителството с публични възложители трябва да
Коментари Харесай

Строители и общини търсят решение на оскъпяването от близо 30%

Индексацията на договорите в строителството с обществени възложители би трябвало да е съизмерима с оскъпяването на крайния артикул от 25-30%. Около това мнение се сплотиха представители на управленията на КСБ и НСОРБ.

Индексацията на настоящите контракти, подписани по реда на Закона за публичните поръчки, се постанова поради невижданото повишаване на строителните материали в пандемията, както и поради повишаването на горивата и повишението на работните заплати в сектора.

Според двете организации е належащо да се създаде и дълготраен механизъм за актуализиране на цените по договорите , който да се ползва отсега нататък в дълготраен проект. В противоположен случай под риск са сложени както обектите, които сега се извършват, по този начин и бъдещите.

От НСОРБ предизвестиха, че зачестяват случаите търгове да се провалят поради липса на претенденти или отвод да се подписват контракти по остарели цени.
 С показатели и статистика борят инфлацията при строителните материали
С показатели и статистика борят инфлацията при строителните материали

Решено бе да бъде формирана работна група с представители на Министерство на регионалното развитие

В края на 2021 година НСОРБ е провело изследване измежду общините за обекти, чието осъществяване е застрашено и по отношение на повишението на цените в строителството. Събраните данни сочат, че в развой на осъществяване или възлагане са капиталови действия за общо 2,2 млрд лева

Между стойностите на плануваните разноски за СМР (в лева без ДДС) и действително нужните разноски за СМР (в лева без ДДС) има дефицит на средства приблизително сред 30-40%. Значителна част от вложенията са с европейско финансиране - Оперативна програма “Регионално развитие”, ПРСР, ОПОС, стабилен е и делът на планове, изпълнявани по национални стратегии или със лични средства на общините.

В Плана за възобновяване и резистентност са заложени вложения за над 7 милиарда лв., които ще бъдат осъществени от общините, които също са сложени под риск. Повишението на цените на строителните материали, разноските за труд и електрическа енергия и невъзможността за актуализирането им в процеса на осъществяване постановат нуждата от дофинансиране с общински средства на дейностите по плановете.

Двете организации към този момент са провели поредност от работни срещи с представители на изпълнителната власт и са съобщи подготвеност да спомагат в оптималната степен за изработването на съответен механизъм за индексация на договорите за строителство. Основен проблем към този момент се обрисува неналичието на публична статистика на характерните показатели на цените на строителните материали.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР