Индексът за обща устойчивост на неправителствените организации в България за

...
Индексът за обща устойчивост на неправителствените организации в България за
Коментари Харесай

Индексът за устойчивост на НПО в България за поредна година бележи спад |

Индексът за обща резистентност на неправителствените организации в България за 2019 година е 3.5 (развиваща се устойчивост). Негативната наклонност на утежняване се отбелязва за втора поредна година. 

Индексът, който обгръща седем области, съществува от 1997 година и се ползва в 29 страни от Централна и Източна Европа и Евразия. Методологията е създадена от Американската организация за интернационално развиване (USAID), а Български център за нестопанско право (БЦНП) е сътрудник при създаване на показателя за България.

Всяка от седемте области, които се следят и вземат участие във образуването на показателя, се прави оценка по седемстепенна канара. Оценки сред 1 и 3 демонстрират висока степен на резистентност, оценки сред 3 и 5 – разрастваща се резистентност, а оценки над 5 – затруднена резистентност.

Влошаване на индикаторите за България през 2019 има в пет от следени области: Правна среда, Организационен потенциал, Финансова резистентност, Застъпничество и Обществен авторитет. Без развиване са областите Секторна инфраструктура и Предоставяне на услуги.



Основните фактори, които въздействат на интензивността на жителите и включването им в гражданските организации са:

Бедност

България продължава да бъде най-бедната страна в Европейски Съюз, с най-голям % на хора, които понасят тежки материални ограничения, а съгласно данни на Евростат съвсем една трета от популацията е застрашено от беднотия или обществено изключване.

Политика

Проведените избори, на фона на поляризация на обществото, въпреки това, забавиха належащите промени в държавните политики. Нещо повече - в партийните битки се включиха и офанзиви против Неправителствени организации, които доведоха до парадокси като настояването за закриване на една от най-старите правозащитни организации в страната - Български Хелзинкски комитет.

Общество

Атаките против демократичните полезности провокираха невиждано разтърсване в българския юридически и обществен мир. Те доведоха до блокиране на ратификацията на Конвенцията на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение (известна като „ Истанбулската спогодба “) и отдръпването на Националната тактика за децата 2019-2030 година, която бе създадена от държавното управление взаимно с Неправителствени организации, както и до забавянето на влизането в действие на новия Закон за обществените услуги.

Къде сме ние?

Спрямо миналата година, през 2019-а страната ни слиза с едно място надолу и заема десето място измежду следените страни.



Освен в България, показателят бележи спад в следните страни:

Беларус

Неправителствените организации в Беларус работят в извънредно сложна среда. През 2019 година се следи спад на общата резистентност до 5.5, като страната води класацията за влошена правна среда – 6.6 и финансова резистентност – 6.3.
Резултатите не са изненадващи на фона властническото ръководство на „ последния деспот на Европа “ - Александър Лукашенко. Изборите през 2020 година продължиха трендовете на операции и жестоко нарушение на цивилен права. Антиправителствените митинги в страната се организират и все още, като стотици са задържани, а десетки са в неопределеност.

Полша

На фона на относително положителните индикатори, Полша има намаляващ показател за обща резистентност 2.7 и значителен спад в правната среда с 2.9 за 2019 година, при 2.7 за миналата година.
Консервативната националистическа партия " Право и правдивост " завоюва парламентарните избори през 2019 година. Нейната искрено хомофобска политика докара до отделяне на градове и общини в Полша като " зони, свободни от ЛГБТ ". След митингите против неприемливи текстове в Закона за абортите през 2018 година, всеобщи митинги в страната се организираха и против препоръчаните промени в правосъдната система през 2019 година.

Русия

Въпреки неналичието на смяна при обща резистентност за последните години, от 5.9 през 2018 година, правната среда се срутва до 6.1 през 2019 година
Гражданското общество в Русия е многообразно и формирано от организации с разнообразни стратегии, области на деяние и запаси. Държавата предизвиква дейното присъединяване в публичния живот посредством щедрост, доброволчески събития, публични камери, фестивали и конгреси, само че единствено в избрани области. Инициативи, свързани с правата на хората с увреждания и тези на децата се радват на поддръжка, в другия полюс са дейностите, свързани с правата на пандизчиите или ЛГБТИ обществото, които не се одобряват добре.
Ключови акценти в мониторинга са задържането, арестуването и осъждането на публицисти и деятели по време на протестни манифестации, както и офанзивите против някои цивилен организации или тяхното безусловно очистване.

Сърбия

Индексът за обща резистентност за 2019 - 4.2 е значително намален по отношение на миналата година. Съществен спад има при индикаторите за правна среда – 4.5 за 2019 година при 4.3. за 2018 година, както и при публичен авторитет – 4.8.
В страната се следят тенденциозни офанзиви против бранша. Според световния мониторинг „ страната постанова всевъзможни ограничавания за гражданското общество посредством унизителни изказвания и бюрократични ограничавания ".
Протестите в края на 2019 година, ориентирани против президента Александър Вучич, не повлияха значително на резултатите от изборите, само че през лятото на 2020 година в страната се организираха нови всеобщи митинги, постоянно съпроводени с принуждение, против неприятното ръководство на коронакризата. По същото време сръбските управляващи започнаха следствие против над 40 неправителствени организации, измежду които Сръбски Хелзинкски комитет и Център за права на индивида в Белград, както и против самостоятелни медии, без обществено обявяване на съответните обвинявания.

Отличниците измежду следените страни:

Естония

Със постоянен показател за обща резистентност от 2.1 за последните четири години и правна среда – 1.9 за пет следващи години, страната справедливо води в класацията за резистентност на неправителствените организации.
Въпреки напрегнатата изборна година и политическа поляризация, страната съумя да продължи политиката си към гражданското общество, създавайки Министър на популацията, в границите на Министерство на вътрешните работи, с фокус върху развиването и активността на бранша и работещ в съдействието с цивилен организации.

Литва

Общата резистентност е с най-хубава стойност за последните години – 2.5. Ръстът в правната среда, даването на услуги и застъпничеството слага страната на второ място измежду следените страни.
И тук годината мина под знака на мощна изборна интензивност. Ключов миг бе приемането на Закона за развиване на неправителствените организации (НПО), както и основаването на Национален фонд за Неправителствени организации. Това докара до по-голямо доверие и отбрана на законните ползи в гражданския бранш.

Чехия

Страната задържа показател за обща резистентност от 2.6 за цели осем години. В региона на секторната инфраструктура бележи растеж по отношение на миналата година, а застъпничеството е с корав индикатор от 1.8.
Няколко основни момента белязаха годината – даване от държавното управление на рекордно висока финансова поддръжка за бранша от една страна, равнището на безработица, водещо до хронична липса на квалифицирани чиновници и държавният напън, от друга. Критиката от обичайните партии стигнала до оферти за лишаване на средства от Неправителствени организации, бе измежду факторите, мобилизирали гражданското общество. През юни придвижването " Милиони моменти за демокрацията " провежда най-многочисления антиправителствен митинг в страната от 1989 година насам.

Детайлна информация за всяка една от изследваните области в България можете да прочетете.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР