Индексът на промишленото производство нараства с 1.3% през август 2023

...
Индексът на промишленото производство нараства с 1.3% през август 2023
Коментари Харесай

Промишленото производство расте през август

Индексът на промишленото произвеждане нараства с 1.3% през август 2023 година спрямо предходния месец. Данните са предварителни и сезонно изгладени, оповестява Националният статистически институт

Регистриран е спад с 9.7% на календарно изгладения  показател на промишленото произвеждане по отношение на август 2022 година. 

Увеличение по отношение на предходния месец е регистрирано в добивната индустрия - с 5.5%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.6%, и в преработващата индустрия - с 1.5%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на тютюневи произведения - с 48.0%, производството на химични артикули - с 15.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 11.0%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 10.0%.

Намаление е записано при: производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 6.8%, производството на машини и съоръжение с общо и особено предопределение - с 4.7%, производството на мебели - с 4.2%.

На годишна база спад на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 40.7%, в добивната индустрия - с 12.1%, и при преработващата индустрия - с 1.9%.

В преработващата индустрия значителен спад по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 29.7%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - с 24.8%, производството на произведения от други неметални минерални първични материали - с 20.5%. 

Ръст е регистриран при: производството на железни произведения, без машини и oборудване - с 24.3%, производството на транспортни средства, без коли - с 21.2%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР