Имуществената декларация на земеделския министър Румен Порожанов е публикувана в

...
Имуществената декларация на земеделския министър Румен Порожанов е публикувана в
Коментари Харесай

Антикорупционната комисия публикувала непълна декларацията на Порожанов по негова молба

Имуществената декларация на земеделския министър Румен Порожанов е оповестена в повърхностен вид от Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ). Това заяви самата комисия на уеб страницата си, откакто обява на вестник " Сега " разкри несъответствието.

От комисията изясняват, че повода за това е, че Порожанов категорично е изискал да не се разгласяват данните за дамата, с която живее на брачен начала. Законът дава тази опция на обществените лица, задължени да подават заявления.

" Електронната система на регистъра, при издание на декларациите, автоматизирано заличава информацията, за която деклараторът е показал, че не желае да бъде оповестена ", се споделя в известието на КПКОНПИ.

Така на уеб страницата на комисията не са оповестени данните за имуществото на брачната половинка на Порожанов, само че те са декларирани от него пред Комисията за противопоставяне на корупцията. При осъществената инспекция е открито противоречие сред заявеното и това, което съществува в регистрите и министърът на земеделието е поканен да подаде коригираща декларация. Според източници на Българска национална телевизия несъответствието е, че Порожанов има цивилен брак с дамата.

От министерството на земеделието са декларирали пред Българска национална телевизия, че Румен Порожанов е изпратил писмо до Антикорупционната комисия, с което дава единодушие цялата информация от имуществената му декларация да бъде пубкувана.

Става дума за имотни покупко-продажби на брачната половинка на Порожанов, които той е следвало да разгласи в декларацията си за 2017 година, само че те не са забележими на уеб страницата на КПКОНПИ. В документа, възложен на вестник " Сега " от Министерството на земеделието, Веска Порожанова е вписана в графите за налични парични средства, за банкови влогове, за други приходи отвън заеманата служба и за дялове в сдружения.

Това е вторият случай, в който КПКОНПИ удря рамо на Порожанов, отбелязва " Капитал ". През май 2018 година комисията смачка сигнал за корупция против него, като вместо да извърши инспекция на изнесените в него данни, го третира като сигнал за спор на ползи, какъвто естествено не открива. В сигнала се твърди, че през 2017 година синът на министър Порожанов е предложил консултантски услуги, които подсигурили цялостно приемане на дотации и отбягване на осъществяването на инспекции. По същия метод прочее беше сплескан и сигналът против финансовия министър Владислав Горанов, задето живее безплатно в първокласен апартамент на кръстника си - КПКОНПИ му направи инспекция за спор за ползи, а не за корупция и корист с власт.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР