Императорският дворец в Рим, в който се помещава един от

...
Императорският дворец в Рим, в който се помещава един от
Коментари Харесай

„Молът“ на император Адриан ще отвори врати на хълма Палатин

Императорският замък в Рим, в който се обитава един от най-ранните образци за търговски център в човешка история, следва да бъде отворен за първи път след повече от 40 години, написа „ Таймс “. Възстановителните действия имаха за цел да предотвратят сриването му към форума, ситуиран по-ниско на скатовете на хълма Палатин.

По-късно през тази година посетителите за първи път ще могат изцяло да изследват особено издигнатия под земята търговски център, основан от император Адриан през 2 век. „ Тъй като отваряме още веднъж след карантинните ограничения, считаме, че това необикновено място ще помогне да се върнат посетителите на Палатин и Форума “, сподели Алфонсина Русо, шеф на обекта.

Дворецът е ситуиран в северния завършек на хълма Палатин, дом на римските императори. Започнат от Нерон през I век, той е уголемен от Адриан век по-късно. За да разшири постройката над улица Clivus Victoriae, която се спуска по ската на хълма, Адриан подрежда да се построи дълъг корубест откъс с императорски помещенияОткрити от горната страна. Отдолу, в пасажа, той построява своя античен търговски център.

„ Улицата е била пълна с купувачи, деца и евентуално пазарски сергии “, сподели Мария Грация Филетичи, началник на отдела по реставрацията.

Посетителите на обекта ще могат да видят, че императорите не са живели изолирано на хълма, добави тя. „ Той отразява концепцията на Адриан да съедини двореца с града, тъй че функционалността, мощта и великолепието да се съчетаят в една постройка. “

Улицата беше налична до 1979 година, когато еднометровата цепнатина във фасадата на двореца породи опасения, че ще се срине към Форума, което докара до незабавното му затваряне.

През годините на реставрационни действия археолозите се възползвали от опцията да разкопаят стаи и магазини от пасажа, отстранявайки насъбраната пръст и боклуци. Първо открила черупки от стриди, разхвърляни там през Ренесанса, когато знатното семейство Фарнезе провело банкети на върха на хълма и употребило стаите като ями за боклук. Екипът разкрил и четири скелета от 12 или 13-и век. „ Смятаме, че те са били жертви на чума, тъй като наподобява, са заровени небрежно “, споделя археологът Фулвио Колети.

Когато " Таймс " посещава обекта през предходната седмица, археолозите внимателно почиствали скелета на кон с пречупен врат и разрушен череп. „ Сега стигнахме до 5-ти век, когато има три трусове, едно от които може да е умъртвило това животно “, уточнява Колети. Други стаи и коридори, водещи началото си от покритата улица, се насочват към недрата на Палатинския рид - лабиринт от подземни стаи и тръбопровод.

„ Хълмът Палатин е бил напълно обкръжен и увенчан от императорски дворци, а императорите също са разкопавали хълма. Не е чудно, че името „ Палатин “ ни дава думата " дворец ", тъй като тук двете означават едно и също “, сподели Русо.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР