Узбекистан – Пътят на коприната и отвъд него

...
Регистан, Самарканд, Узбекистан
- Авторско право AXP Photography на Unsplash •  Актуализирано: 13/09/2023
Коментари Харесай

Регистан, Самарканд, Узбекистан Регистан, Самарканд, Узбекистан - Авторско право AXP Photography на Unsplash •  Актуализирано: 13/09/2023 - 12:08 ч

В продължение на 1500 години мрежата от търговски пътища, известна като Пътя на коприната, събра хора и култури от цяла Азия, оформяйки хода на историята. Разнообразните пейзажи, формиращи региона, известен сега като Узбекистан, образуваха кръстопът по маршрута и неговото историческо наследство остава.

Наречен заради доходоносната си търговия с коприна, Пътят на коприната пресича няколко от големите градове на Узбекистан, включително Самарканд , Бухара и Хива. Те ще видят обмена на подправки и скъпоценни камъни, както и коприна, но също и обмена на художествени и културни идеи.

Посетителите могат да надникнат в миналото, запазено във формата на лабиринтни базари и богато украсена архитектура, в тези градове, но не бива да пренебрегвате какво друго прави Узбекистан уникален, от неговата керамика със сложни шарки и весело оцветен текстил до обилна кухня; неговите завладяващи музеи на изкуството до покритите със сняг „райски планини“ на веригата Тян Шан.

Самарканд

Малко имена на места са толкова емоционални като Самарканд, известен също като „Кръстопът на културата“ . Градът има почти митично качество, но реалността е не по-малко впечатляваща, с много какво да предложи на туриста. Започнете всяко посещение с разходка из Registan, ансамбъл от медресета около централен площад, чиито невероятно богато украсени плочки блестят на слънцето.

Други незабравими забележителности в града включват Съветския -реставриран комплекс от джамията Биби-Ханим от 14-ти век, една от най-големите в света, и Гур-е-Амир, последното място за почивка на император Тамерлан, със своята забележителност син купол и вътрешна камера със сложни шарки.

По-зрелищни мавзолеи могат да бъдат намерени в некропола Шах-и-Зинда, където посетителите могат да се разхождат покрай хамам от 15-ти век и покрай гробници, датиращи от седми век.

Бухара

Целият исторически център на Бухара е признат от ЮНЕСКО за обект на световното наследство. Минарето Kalyon пронизва небето над лабиринтните алеи на Бухара и се смята, че е единственият паметник, пощаден от Чингис хан, когато армията му унищожи всичко около него.

Kalyon джамията е мачът на самаркандския Биби-Ханым. Освен прочутото минаре и самата джамия, комплексът включва две медресета, всички построени между 12-ти и 16-ти век.

В самия център на Бухара се намира Ковчегът , обширна и древна крепост, някога използвана за кралски резиденции, а сега дом на исторически музеи и други атракции.

Хива

Град Хива е известен и с крепостта, защитена от ЮНЕСКО град,Ичан-Кала. Този лабиринт с пясъчен цвят от джамии, минарета, старинни къщи и музеи е обграден от вълнообразни назъбени стени и има клекнала, геометрично облицована с плочки кула на централния площад. Предвидено като минаре, Калта Минор никога не е било завършено.

Накъдето и да погледнете в Хива, има напомняния за значението му като търговски пункт по Пътя на коприната. Сред другите забележителности на града са блестящият мавзолей Paklavon Makhmud, кръстен на поета от 18-ти век, погребан тук, елегантният Nurullabay Palace и Kunya-Ark strong> цитадела.

Ташкент

Никъде разнообразието на страната не се празнува така, както в столицата Ташкент, където древни и модерни традиции и архитектура седят рамо до рамо.

От огромните му паметници, украсени със сложни плочки, до бруталните му сгради от съветската епоха, всеки ъгъл на града разказва история. Тъй като Пътят на коприната от миналото е улеснявал културния обмен, днешният Ташкент е канал за трансгранична търговия и съчетава своя богат исторически гоблен с прогресивна перспектива.

Наред със своите джамии и медресета, датиращи от векове , са авангардни музеи и изложбени центрове. Държавният исторически музей е добро място за начало, за полезен учебник за Узбекистан и неговите хора.

Страхотната природа

Алпийските ливади, водопади и кристални езера от планинската верига Тян Шан привличат туристи и катерачи от цял ​​свят. Ски курортите му са изключително популярни през зимата, а същите тези пътеки се използват за конна езда и разходки през лятото.

Узбекистан има голямо разнообразие от пейзажи, от пустини до гори, и голяма част от неговата флора и фауната е защитена в природните паркове. Пресъхналото езеро може да звучи малко вероятно като туристическа дестинация, но Аралско море привлича посетители със своя особен пейзаж от безплодно морско дъно и ръждясали кораби. Мерките, предприети за попълване на водните нива и възстановяване на биоразнообразието в района, започват да имат известен успех.

Пазаруване и хранене

Разходката по големите базари в Самарканд, Ташкент и другаде е магически начин да погълнете гледките и звуците на страната, но и да оцените някои от нейните традиции. Внимавайте за ръчно отпечатана хартия, копринени килими, дърворезби и бродирани тъкани. Във Ферганската долина не забравяйте да вземете някои от синята рищанска керамика и навсякъде, където отидете, ще намерите боядисаните тъкани икат.

Оставете достатъчно време за почивки в местните чайхани (къщи за чай) и да се задържите на обилни ястия от плов (ориз от пилау) с агнешко, телешко и конско на скара, шашлик или пикантна супа с юфка лагман.

Партньорско съдържание, представено от „Партньорско съдържание, представено от“ се използва за описание на съдържание на марката, което е платено и контролирано от рекламодателя, а не от редакционния екип на Euronews. Това съдържание се произвежда от търговски отдели и не включва редакционния персонал на Euronews или новинарски журналисти. Финансиращият партньор има контрол върху темите, съдържанието и окончателното одобрение в сътрудничество с комерсиалния производствен отдел на Euronews. ТУРИЗЪМ КУЛТУРА ПЪТУВАНЕ ИСТОРИЯ АЗИЯ УЗБЕКИСТАН
Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР