Наблюдение, нападения и арести: Европа предприема мерки срещу протестите за климата с „пряко действие“

...
Протестиращ Just Stop Oil е задържан от служители по сигурността
Коментари Харесай

Протестиращ Just Stop Oil е задържан от охранителен персонал на корт 18 по време на Уимбълдън в Лондон. Протестиращ Just Stop Oil е задържан от служители по сигурността на корт 18 по време на Уимбълдън в Лондон. - Авторско право REUTERS/Hannah Mckay От Euronews Green  с Ройтерс Публикувано на 10/08/2023 - 12:49

Някои държави се позовават на законови правомощия, които често се използват срещу организираната престъпност и екстремистките групи.

Саймън Лахнер имаше планове да се залепи на улица в германски град през юни, за да привлече общественото внимание към изменението на климата. Вместо това той се озова в полицейския арест, преди дори да напусне дома си.

РЕКЛАМА

28-годишният Лахнер е един от хилядите активисти, замесени в европейско потушаване на протестите за преки действия които набраха скорост миналата година. Протестиращите настояват за спешни действия на правителството срещу изменението на климата.

Пътни блокади на главните магистрали във Великобритания предизвикаха транспортен хаос, протестите срещу петролни инсталации в Германия прекъснаха доставките, а във Франция хиляди активисти и полиция се сблъскаха заради вода употреба, оставяйки десетки ранени.

Решени да предотвратят по-нататъшното засилване на подобни протести, щатите в Германия и националните власти във Франция се позовават на законови правомощия, които често се използват срещу организираната престъпност и екстремистки групи, за да подслушват и проследяват активисти, установи Ройтерс , въз основа на разговори с четирима прокурори, полиция в двете страни и повече от дузина протестиращи.

Ще бъде ли разрешен протестът на COP28? ОАЕ казват „да“, но активистите са скептични. Грета Тунберг се оттегля от фестивала на книгата в Единбург заради „зелено измиване“

Вълна от директни протести за климата

Само в Берлин полицията е прекарала стотици хиляди часове, работейки върху повече над 4500 инцидента, регистрирани срещу групите „The Last Generation“ и „Extinction Rebellion“, според неотчетени досега данни от полицията.

Държавните власти в Германия широко използват превантивно задържане, за да спрат хората да протестират, включително задържане поне един човек до 30 дни без такса.

Това е допустимо според баварския закон, казаха прокурорите, консултирани от Ройтерс.

Законодателите приеха нови закони за наблюдение и задържане във Франция през юли и във Великобритания през май. Великобритания забранява заключването или залепването ви за собственост.

Франция е използвала антитерористичен отдел, за да разпита някои активисти за климата, потвърди полицията пред Reuters.

The правителствата в Германия и Великобритания заявиха, че отговорът на протестите е насочен към предотвратяване на вредни престъпни действия. Френското правителство отказа коментар, но по-рано заяви, че държавата трябва да може да се бори с това, което нарича .

Активисти казват, че са се обърнали към преки действия след провала на други протестни стратегии. Гражданското неподчинение има дълга история в социалните движения, включително в борбата за гласуване на жените и движението за граждански права в САЩ.

Ройтерс не можа да установи дали европейските държави координират политиките или бдителността на протестиращите, освен нормално сътрудничество между полицейските сили.

РЕКЛАМА

Източник от френското правителство, запознат с въпроса, каза, че разузнавателните служби в цяла Европа са си сътрудничили, за да наблюдават плановете и дейностите на протестиращите.

Отговор на въпрос на Ройтерс относно споделянето на разузнавателна информация за климатичните активисти между европейските правителства, вътрешното министерство на Германия заяви, че провежда редовен обмен на информация с чуждестранни партньори, но отказа да даде подробности.

Полицията и френското вътрешно министерство отказаха коментар. Съветът на началниците на националната полиция на Великобритания не отговори незабавно на искане за коментар, а вътрешното министерство не коментира.

Германия няма национална политика, насочена към активисти за климата, които правителството счита предимно за неекстремисти, каза говорител на вътрешното министерство на страната.

Въпреки това, две от германските провинции обмислят дали да забранят видна група в движението.

РЕКЛАМА

Бавария води ограничаване на The Last Generation

Lachner е член на , базирана в Германия група в рамките на общоевропейската мрежа A22, която също включва и се финансира от базирания в Лос Анджелис Climate Emergency Fund.

Прокурорът на Бавария ръководи потискане на The Last Generation, заедно с разследване дали да го класифицира като престъпна организация съгласно закон, който позволява широко разпространено телефонно наблюдение, GPS проследяване и обиски на имоти.

прокурорът възложи разследването на The Last Generation на звено в щата, което се бори с тероризма и екстремизма, тъй като според него групата е извършила престъпления, включително опити за саботаж на критична инфраструктура, каза говорител на прокурора.

Бранденбург има подобно разследване, каза вътрешното министерство на Ройтерс.

В отговор на въпрос на Ройтерс отрече дейността му да е престъпна и каза, че активистите показват лицата и имената си по време на протести и обявяват събитията предварително.

РЕКЛАМА

Прокурорите разследват групата за затваряне на кран на Трансалпийския тръбопровод в Бавария миналата година и протест в рафинерия в Бранденбург. The Last Generation потвърдиха, че са участвали в тези протести.

„Ние няма да се откажем“: Как една турска гора се превърна в място на ожесточена съпротива на въглищните мини. Тактиката на сплашване относно Русия на Путин няма да се измие“: Правителството на Обединеното кралство критикува заради нови лицензи за нефт и газ

Домовете на лидерите на протеста бяха обискирани в Германия

През май полицията в няколко провинции баварските прокурори прихванаха телефоните на шестима от лидерите преди обиските, част от разследването за да класифицира групата като престъпна организация, каза баварската прокуратура пред Ройтерс.

Уебсайтът на групата също беше затворен, за да спре набирането на средства. Ако бъде забранено, подкрепата на групата ще се наказва със затвор според германското законодателство.

През юни, в деня на планирания протест на Лахнер в баварския град Регенсбург, полицията се появи в къщата му и го отведе в полицейски участък за шест часа, пример за използването на правила в Бавария, които позволяват на полицията да задържа лица до един месец без обвинение, за да предотврати престъпление, въз основа на съдебна заповед.

„Аз не ми беше позволено да си взема обувките или чорапите... просто ме измъкнаха от коридора“, каза Лахнер в интервю.

Видео на задържането, публикувано от The Last Generation в социалната медийна платформа X, показва как той е дърпан бос по павирана алея. Ройтерс не можа независимо да провери автентичността на кадрите.

Полицията в Регенсбург каза, че е арестувала Лахнер, за да предотврати криминално престъпление, след като той обяви публично плановете си.

Бавария е използвала превантивна мярка за неотклонение повече от 24 часа най-малко 80 пъти срещу климатични активисти през последните 18 месеца, каза държавното вътрешно министерство пред Ройтерс, съгласно държавен закон, който разрешава подобни действия.

Министерството потвърди задържането на един активист за 30 дни. The Last Generation каза, че девет души са задържани в продължение на 30 дни.

Министерството не даде подробности за задържаните хора или защо са задържани. Ройтерс не можа веднага да установи дали на някой от задържаните активисти впоследствие са били повдигнати обвинения.

Берлин изготвя ново законодателство в отговор на протестите

Активисти организираха стотици блокади на пътища. Към 6 юли берлинската полиция е прекарала повече от 480 000 часа в работа по около 4519 новорегистрирани предполагаеми криминални инцидента от екоактивисти, каза полицейското управление пред Ройтерс.

Берлинската прокуратура каза в отговор на въпроси на Ройтерс, че регистрира повече от 2200 разследвания до 19 юни тази година на активисти от The Last Generation and Extinction Rebellion. Данните не уточняват видовете престъпления, които разследва.

В отговор на вълната от протести щатските законодатели на Берлин сега изготвят законодателство, което позволява на заподозрените да бъдат задържани за пет дни, повече от сегашните 48 часа, каза в интервю говорител на Сената на Берлин.

Протестиращите срещу климата може би могат да бъдат заключени, но климатичната катастрофа ще дойде така или иначе.

Въпреки думите на Лахнер задържане, действието в Регенсбург продължи, като повече протестиращи се залепиха на пътя, отколкото първоначално беше планирано.

„Протестиращите срещу климата може би могат да бъдат заключени, но климатичната катастрофа така или иначе ще дойде“, каза Лахнер, след като беше осъден в Берлин през юли за миналата година и глобен с 2700 евро.

Той обжалва присъдата и каза, че ще продължи с протестите.

Протестите срещу климата доведоха до насилие във Франция

Германия има за цел да достигне до мрежата нулеви емисии до 2045 г. и Франция през 2050 г., в съответствие с научните насоки.

Но и двете страни не са изпълнили годишните си цели за последните две години и тъй като планетата регистрира най-горещите дни през юли, активистите казват, че трябва да се направи повече.

Късно през 2022 г. активисти за климата, облечени в бели костюми в стил hazmat, влязоха през нощта във френска циментова фабрика, собственост на Lafarge Holcim. Те прекъснаха електрическите връзки с резачки за болтове и разбиха инсталации с чукове, според видео, публикувано от мрежа, наречена Les Soulevements de La Terre (SLT).

Говорител каза, че SLT подкрепя акцията, но не я организира , добавяйки, че хората, арестувани оттогава, са невинни до доказване на противното.

През март членове на SLT се присъединиха, за да изпомпват подземни води за големи ферми в засегната от суша влажна зона в Deux-Sevres в района на Нувел Аквитания.< /p>

Приблизително 6000 протестиращи бяха посрещнати от 3000 жандармеристи от силите за борба с безредиците, които изстреляха повече от 5000 снаряда със сълзотворен газ в рамките на два часа.

В хаоса 200 протестиращи бяха ранени, като двама останаха в кома, а един загуби окото си. Четиридесет и седем полицаи бяха ранени, а четири от превозните им средства бяха изгорени.

Насилието по време на водния протест предизвика вълнение, като правозащитни групи и протестиращи заявиха, че силите за сигурност са използвали прекомерно насилие, а правителството обвини активистите в идват въоръжени със стоманени топки за боулинг и бензинови бомби, готови за битка.

Военни прокурори разследват дали жандармеристите са използвали неправомерна сила.

Съгласно закон, приет през 2021 г., вътрешното министерство след това SLT обжалва забраната.

p>Министерството на вътрешните работи и полицията отказаха да коментират тази история.

Италианските активисти сега са изправени пред огромни глоби: Къде другаде в Европа стават жестоки с протестиращите? Грета Тунберг призната за виновна, че не се е подчинила на полицията по време на протест за климата

Протестиращите срещу климата са под наблюдение

Опазващият влажните зони Жулиен Льо Ге, организатор на, който не е член на SLT, е бил поставен под полицейско наблюдение от правителството преди протеста през март, каза местният офис на вътрешното министерство френски вестник през януари.

Те казват, че наблюдението е разпоредено съгласно правила за предотвратяване на „колективно насилие, което би могло сериозно да застраши обществения мир“.

Този процес се наблюдава от Националната комисия за контрол на разузнавателните техники, и наблюдението в такива случаи трябва да бъде разрешено от министър-председателя за всеки отделен случай, каза комисията пред Reuters.

Канцеларията на министър-председателя не отговори на искане за коментар.

В интервю Le Guet каза, че наблюдението включва GPS устройство за проследяване, прикрепено под колата му, и камера, поставена за наблюдение на къщата на баща му. В интервю за вестник през януари местният офис на вътрешното министерство потвърди, че и двете устройства са били инсталирани.

Льо Ге и шестима други трябва да бъдат изправени пред съда през септември, за да бъдат изправени пред съда по обвинения в организиране на протести, забранени от местното вътрешно министерство офис, включително мартенския протест. Льо Ге каза, че преките действия са оправдани, тъй като други форми на протест не са успели.

Двама френски източника от сигурността казаха на Ройтерс, че има увеличение на наблюдаваните от 2018 г., без да дават подробности. Полицията и вътрешното министерство отказаха коментар.

На заседание на административен съд във вторник, в което SLT настояваше за спиране на правителствения указ за затваряне на групата, законният представител на вътрешното министерство призна, че правителството е следило. мерки срещу членовете на групата.

„Хората, които твърдят, че са част от SLT, ipso facto са попаднали в обхвата на разузнавателните служби“, каза Паскал Леглиз, добавяйки, че „разбира се, не всеки човек е обект на техника за наблюдение".

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР