Нагасаки отбелязва 78-ата годишнина от атомната бомбардировка с кмет, призоваващ света да премахне ядрените оръжия

...
Хората присъстват на ранна сутрешна литургия в катедралата Ураками на
Коментари Харесай

Хората присъстват на ранна сутрешна литургия в катедралата Ураками на 78-та годишнина от атомната бомбардировка в Нагасаки, Южна Япония, сряда, 9 август 2023 г. Хората присъстват на ранна сутрешна литургия в катедралата Ураками на 78-ата годишнина от атомната бомбардировка в Нагасаки, Южна Япония, сряда, 9 август 2023 г. - Авторско право 小向英孝/AP От Euronews  с AP Публикувано на 09/08/2023 - 11:34

Нагасаки отбеляза 78-ата годишнина от американската атомна бомбардировка над града в сряда, като кметът призова световните сили да премахнат ядрените оръжия, като каза, че ядреното възпиране също увеличава рисковете от ядрена война.

Широ Сузуки направи забележката, след като Групата на седемте индустриални сили прие отделен документ за ядрено разоръжаване през май, който призовава за използване на ядрени оръжия като средство за възпиране.

РЕКЛАМА

„Сега е моментът да покажем смелост и да вземем решение да се освободим от зависимостта от ядреното възпиране“, каза кметът на Нагасаки Широ Сузуки в мирната си декларация в сряда, „Докато държавите са зависими от ядреното възпиране, не можем да реализираме свят без ядрени оръжия.”

Ядрената заплаха на Русия насърчи други ядрени държави да ускорят зависимостта си от ядрени оръжия или да подобрят способностите си, увеличавайки допълнително риска от ядрена война и Русия не е единствената, която представлява риск от ядрени оръжия. възпиране, каза Сузуки.

Съединените щати хвърлиха първата в света атомна бомба върху Хирошима на 6 август 1945 г., унищожавайки града и убивайки 140 000 души. Втора атака три дни по-късно срещу Нагасаки уби още 70 000 души. Япония капитулира на 15 август, слагайки край на Втората световна война и нейната близо половинвековна агресия в Азия.

В 11:02 сутринта, в момента, в който бомбата избухна над южния японски град, участниците в церемонията запазиха минута мълчание със звука на камбана за мир.

Сузуки изрази загриженост относно трагедията, която се забравя с течение на времето и спомените избледняват. Оцелелите изразиха разочарование от бавния напредък на разоръжаването, докато реалността на атомната бомбардировка и техните изпитания все още не са широко споделени по света.

Загрижеността идва след широко разпространена реакция на публикации в социалните медии за „ Barbenheimer“ летен блиц на филмите „Barbie“ и „Oppenheimer“, който предизвика възмущение в Япония.

Гледайте: Тайфунът Khanun прогнозира да се завърне на японските островиЯпонските киномани реагират на обратната реакция на мемификацията на „Barbenheimer“

Комбинацията от „Barbie“ ” и биографията на Дж. Робърт Опенхаймер – който помогна за разработването на атомната бомба – предизвика меми, включително облаци гъби. Манията се смяташе за минимизиране на ужасяващите жертви от бомбардировките в Нагасаки и Хирошима.

Сузуки, чиито родители са били хибакуша или оцелели след атаката в Нагасаки, каза, че знанието за реалността на атомните бомбардировки е отправната точка за постигане на свят без ядрени оръжия. Той каза, че свидетелствата на оцелелите са истинско възпиращо средство срещу използването на ядрени оръжия.

Премиерът Фумио Кишида, който не присъства лично на мемориала, призна във видеообръщението си, че пътят към свят без ядрени оръжия стана по-твърд поради нарастващото напрежение и конфликти, включително войната на Русия срещу Украйна. Освен това върху движението за разоръжаване тежи по-дълбоко разделение в международната общност.

Кишида, който представлява Хирошима в парламента, се опита да демонстрира ангажимента на Г-7 за ядрено разоръжаване, но разгневи оцелелите, защото оправдаха притежаването на ядрено оръжие за възпиране и за отказ да подпише Договора за забрана на ядрените оръжия.

Сузуки поиска правителството на Кишида и националните законодатели бързо да подпишат и ратифицират договора и да присъстват на предстоящата среща като наблюдател, „за да покажат ясно решимостта на Япония за премахване на ядрените оръжия.“

РЕКЛАМА

Като съюзник на Вашингтон, Япония е под ядрения чадър на САЩ и търси по-силна защита, тъй като съюзниците засилват сътрудничеството в областта на сигурността, за да се справят със заплахите от Китай и ядрените сили на Северна Корея и напредък на ракетите. Съгласно новата си стратегия за национална сигурност, правителството на Кишида настоява за военно натрупване, като се фокусира върху способността за нанасяне на удари.

Към март 113 649 оцелели, чиято средна възраст е 85 години, са сертифицирани като хибакуша и отговарят на условията за държавна медицинска помощ , според Министерството на здравеопазването и социалните грижи. Много други, включително тези, известни като жертви на „черния дъжд“, паднал извън първоначално определените зони, все още са без подкрепа.

Източник: euronews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР