Името на Ратко Младич отекна над река Дрина от моста

...
Името на Ратко Младич отекна над река Дрина от моста
Коментари Харесай

Кървавата мечта за Велика Сърбия се завърна на 9 януари

Името на Ратко Младич отекна над река Дрина от моста Мехмед паша Соколович в популации най-вече със сърби босненски град Вишеград вечерта на 9 януари.


Сръбска футболна ултрас група, наречена " Делие ", празнуваше противоречивия Ден на Република Сръбска с фойерверки; техните крясъци в поддръжка на Младич можеха да бъдат чути и във видеоклип, който те разгласиха в обществените медии.

Освен че скандираха името на някогашния пълководец на босненските сърби, който излежава доживотна присъда за геноцид и други военни закононарушения, ултрасите от " Делие " издигнаха флагове с лика на военнопрестъпника и изпяха ария за респект, наречена „ Generale, Nek “ Je Tvojoj Majci Hvala “ – „ Генерале, благодарим на майка Ви “.

Денят на Република Сръбска отбелязва годишнината от основаването през 1992 година на доминираната от сърбите област тъкмо преди да избухне войната в Босна. Нейният политически водач по това време, Радован Караджич, също е наказан за геноцид.

Сегашното управление на Република Сръбска е извънредно националистично, неведнъж е заплашвало да се отдели от Босна и Херцеговина и има тесни връзки с режима на Владимир Путин в Москва. На 9 януари сметките в обществените медии, ръководени от десни и проруски организации, бяха залети с приветствени известия.

Организация, наречена Hrabro za Kosmet (С кураж за Косово и Метохия), разгласява няколко фотоси и видеоклипове от честванията на Деня на Република Сръбска в канала си в Telegram. На една от фотосите, за която организацията сподели, че е направена в Биелина, няколко души са се събрали към знаме, показващо лицето на Младич и думата „ Герой “, написана под него.

" С кураж за Косово и Метохия " от години събира помощи като филантропична организация за косовските сърби. Организацията беше и един от участниците в събирането на десни организации на граничния пункт Ярине сред Сърбия и Косово в края на 2022 година, когато протестиращите се пробваха да преминат в Косово, което не признават за самостоятелна страна.

Дясната организация, наречена Zentropa Srbija – белградският клон на интернационален конгрес на екстремистки придвижвания – също приветства Деня на Република Сръбска с милитаристично обръщение.

„ Границите на Република Сръбска са начертани с кръв, тъй че те ще бъдат защитавани с кръв “, се споделя в изказване на Zentropa Srbija. В него също по този начин се споделя, че Република Сръбска е „ нерушим бастион на Сърбия “ и „ основа за окончателната независимост на сръбските земи “. Сръбските ултранационалисти към момента мечтаят да обединят Сърбия и Република Сръбска, с цел да основат „ Велика Сърбия “, идеята, за която се бориха по време на Босненската война.

Междувременно в босненския град Гацко група, наречена Cetnicka Omladina Gacko (Четническа юноша Гацко), провежда лично празненство с фойерверки и развя знамето на към този момент несъществуващата войска на босненските сърби, която се бори във войната от 1992-95 година под управлението на Младич. Четническата юноша в Гацко и преди е изразявала поддръжка за сръбските националистически четнически водачи от ерата на Втората международна война, за босненски сръбски офицери, наказани за геноцид и военни закононарушения, и за съветската инвазия в Украйна.


Някои бошняци, които са се върнали да живеят в Република Сръбска в следвоенния интервал, откакто са избягали заради спора, споделиха, че се усещат обезпокоени и уплашени от сръбските националистически митинги, извършени на 9 януари.


Министерството на вътрешните работи на Република Сръбска съобщи, че централното празненство в Баня Лука е минало без никакви проблеми, до момента в който на други места са регистрирани единствено незначителни произшествия.

Но Кенан Ходжич, старши помощник във Факултета по наказателно правораздаване, криминология и проучвания на сигурността в Сараево, счита, че националистическите " празненства " имат негативен резултат върху междуетническите връзки в Босна и Херцеговина, където раздялите не престават след войната.

„ Оркестрираната стратегическа поддръжка на екстремистки организации (за Деня на Република Сръбска) е проблематична заради метода, по който се реализира реториката, която има директно влияние върху локалната среда “, сподели Ходжич.

Сръбски „ патриоти “ и съветски мотористи

Събития бяха проведени и от групи отвън страната, с цел да отбележат Деня на Република Сръбска, който се чества годишно от босненските сърби в нарушаване на възбраната на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, който постанови, че празникът е противоконституционен.

В Зренянин, Северна Сърбия, дясна организация, наречена Narodna Patrola (Народен патрул), разгласява онлайн видеоклип от техния празник със известието: „ Петровград за братята оттатък река Дрина. “ Петровград е името на Зренянин от 1935 до 1946 година

„ Народен патрол “ е проруски настроена и съобщи, че поддържа „ битката против нацисткото и прозападно държавно управление в Киев “ – теза в кремълски жанр за нашествието на Русия в нейнията съседка.

Денят на Република Сръбска беше подсилен и от прокремълски медии. Руската държавна медия " Спутник " разгласява видео с приветствено известие, в което се споделя, че неразрешеният празник „ не може да бъде спрян от американски бойни самолети, нито от немския канцлер Олаф Шолц, нито от хора като Кристиан Шмид (международния делегат виновен за надзора на използването на Дейтънското спокойно съглашение, поставило завършек на войната в Босна), да не приказваме за " дребни " водачи от босненското централно държавно управление в Сараево ”.

" Сръбски вестник " (Serbian Herald), проруски канал в Telegram, означи 9 януари, като разгласява архивни фотоси на бойци от армията на босненските сърби и Ратко Младич.

Празненство беше проведено и в Новоросийск, град в Южна Русия. Александър Залдостанов, прочут като „ Хирурга “, водач на групата мотористи „ Нощни вълци “ и върл покровител на Путин, разгласява видео от събитието в обществените медии.

На срещата участва и командирът на специфичния отряд „ Ахмат “ на съветската войска Апти Алаудинов. Последният е разгласен за воин на Руската федерация и самопровъзгласилата се Луганска национална република за заслугите му по време на нахлуването в Украйна. Той управлява силите на чеченския водач Рамзан Кадиров в Украйна, които са упрекнати във военни закононарушения, нарушавания на човешките права и изнасилвания.

Лейла Рамич-Месихович, професор по интернационалните връзки в университета Бърч в Сараево, означи по какъв начин Путин приказва за Босна на годишната си конференция през декември и сподели, че има вяра, че съветският водач желае да усили връзките с Република Сръбска.

„ Най-големият резултат от това съдействие е протовопоставянето на Запада “, сподели Рамич-Месихович.

Съобщението, че съветският държавен ефирен канал " Русия през днешния ден " ще откри наличие в Босна, също е значимо, както и наличието на съветския дипломат в Сараево на парада в Деня на Република Сръбска в Баня Лука на 9 януари.

„ Ако руснак на равнище дипломат участва на възпоменанието, това е сигнал от цялата Руска федерация “, акцентира професорът. /БГНЕС

---------------------

Енес Ходжич и Жасмин Бегич, коментар за Balkan Insight

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР