Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна

...
Имената на новите народни представители вече са ясни. Централната избирателна
Коментари Харесай

ЦИК е получила около 400 жалби за нарушения в изборния ден

Имената на новите народни представители към този момент са ясни. Централната изборна комисия разгласява окончателния лист с 240-те депутати, определени след парламентарния избор на 4 април.

Председателят на комисията Александър Андреев заяви, че ще проучва целия избирателен развой и компликациите, с които са се сблъскали и ще внесе в Народно събрание отчет с оферти за промени в изборното законодателство.

Анализът на данните демонстрира, че 27% от гласувалите са предпочели машинния избор. Интересното е, че на последните Евроизбори тъкмо толкоз - 27% са предпочели машината пред хартиената бюлетина, без значение че тогава машините за гласоподаване бяха доста по-малко.

На заключителната конференция от ЦИК оповестиха, че в изборния ден са имали известни компликации, само че са съумели да изпълнят отговорностите си.

В изборния ден са подадени към 400 тъжби за нарушавания. Според ръководителя на ЦИК подозренията, че тежката епидемиологична конюнктура и комплицираните изборни бумаги ще попречват обработването на данните в период, са опровергани.



" Ние изпълнихме нашите пълномощия и нашите отговорности, според Изборния кодекс ", съобщи Александър Андреев - ръководител на ЦИК.

Прави усещане, че огромната част от гласуващите са упражнили правото си на глас по обичайния метод с бюлетини, 27% са избрали машината. А проф. Михаил Константинов коменитра в “Денят стартира с Георги Любенов”, че сгрешента листа на “Демократична България” във Велико Търново демонстрира за какво е лимитирано машинното гласоподаване в Европа.

" Повтарям - няма машинно гласоподаване. Гласува единствено гр. Брюксел и селата в близост машинно. Това е по-малко от 1% от европейското население. И в случай че там нямаше хартии, изборът във Велико Търново щеше да бъде касиран. Абсолютен позор, популярност Богу, че това не се случи ", сподели проф. Михаил Константинов, ръководител на УС на " Информационно обслужване ".

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР