Имате лош ден. Не, имате един ужасен, ама настина ужасен

...
Имате лош ден. Не, имате един ужасен, ама настина ужасен
Коментари Харесай

Убийци на продуктивността, на които никой не обръща внимание

Имате неприятен ден. Не, имате един ужасяващ, но настина ужасяващ ден. Нищо не върви по проект и самочувствието ви е на път да се изпари изцяло. Аз ви разбирам, ваши сътрудници ви схващат, а може би даже и вашият началник ви схваща.

Всички сме имали дни, в които просто е невероятно да свършим работата си. Много постоянно аргументите за тази липса на работливост произтичат от фактори и условия, които са отвън наш контрол, само че в други случаи те са напълно наша виновност. Тук обаче няма да приказваме за последния случай, при който вашето докара до това, че екипът ви не съумя да извърши задачата си в период, или за оня път, когато значим клиент чака няколко дни да му отговорите на имейла. Нека оставим тези произшествия настрани и да се фокусираме върху случаите, когато нещата не зависят от вас.

Всъщност, има няколко убийци на продуктивността, на които множеството хора не обръщат никакво внимание. Ето и няколко от тях:

1. Осветлението

Представете си сцена от престъпен филм, в който двама служители на реда организират разпит на обвинен за ликвидиране. Стаята за разпит нормално може да бъде разказана като студена и безжизнена, осветена от бледен лъч светлина от последната работеща крушка.

Картината припомня ли ви за вашия офис? Ако вашият отговор е „ да “, то от вас може да се чака да бъдете толкоз продуктивни, колкото човек, който е подложен на разпит от двама детективи.

Това не е просто доктрина,  а теоретичен факт. Изследване от 2013 г, оповестено от Центъра за продуктивността на работното място в партньорство с Philips, открива, че изкуствената светлина въздейства на продуктивността на работното място по голям брой разнообразни способи - основава напрежение в очите, води до високи равнища на стрес, предизвиква главоболие и въздейства на настроението на чиновниците според от това дали цветът на осветлението е „ топъл “(червеникав или жълтеникав), „ леден “(синкав) или „ неестествен “(бял).

Реално видяно, промяната на крушките в офиса е отвън ваш надзор. Единствено нещо, което може да извършите е да поискате смяна в осветлението от вашия шеф(малко евентуално е да я получите). Знаейки този факт обаче може да си изберете по-добро работно място в офиса - покрай прозорец или до добре осветена зала, или пък да решите да работите по-често от у дома.

2. Цветът на стените

Както към този момент споделих, цветовете въздействат на нашето въодушевление. В проучване от началото на века бе открито, че чиновници, които са работили в  офис, оцветен напълно в разнообразни нюанси на аленото, са посочили по-големи равнища на стрес и други отрицателни поведенчески черти спрямо група от хора, работила в офис, обагрен в синьо-зелени цветове. Може би е време за лека реставрация в офиса?

3. Температурата

Изговорени са доста думи(макар и в множеството случаи с закачлив тон), за обстоятелството, че междинни температури в множеството офиси благоприятстват мъжете и оставят дамите да мръзнат. Истината е, че всички сме ставали жертва на понижена работливост поради температурните условия, в които сме принудени да работим.

Проучване от 2015 година открива, че когато температурата на нашето тяло е в комфортни за нас граници, ние сме доста по-продуктивни в това, което вършим. Така че, в случай че офисът ви е прекомерно леден или прекомерно топъл, не би трябвало да се чудите за какво нямате мотивация и сила за работа.

4. Въздухът

Сериозно, няма нещо, от което да не може да се оплачете в офиса! Прочуване, оповестено в Харвард Бизнес Ревю, разкрива, че качеството на въздуха в офиса, което зависи от вентилацията и равнището на нездравословните елементи и химикали в околната среда, може да повлияе на способността ви да вземате положителни решения и успеваемостта ви в осъществяването на вашите ежедневни задания.

5. Времето

Според изследване на Харвард бизнес скул от 2012 година, в което е била оценена работната нравственос на чиновници в банка в Токио в продължение на две години и половина, продуктивността на човек варира според от времето отвън офиса и времето, което си представяме в нашето съзнание(ако сте изложени на разнообразни фотоси и изображения, свързани с времето).

Изследователите са открили, че най-добре представящите се чиновници са били от по този начин наречената „ дъждовна група “, от чиито офис не е се е виждало нито същинското слънце, нито пък е имало фотоси и изображения, включващи под някаква форма слънцето. Междувременно, групата, която през множеството дни е била излагана на слънчеви лъчи и летни картини, е посочила доста по-ниска работливост през дъждовните работни дни, споделя създателят на изследването Кармен Нобъл.

6. Колегите

Най-вероятно нямате потребност от съответен образец или проучване, което да ви убеди, че вашите сътрудници могат да бъдат същински палач на продуктивността. И въпреки всичко ще ви дам образец, които да убеди даже най-скептично въодушевление към тази доктрина.

Последни прочувания демонстрират, че въпреки другарствата с сътрудници от офиса и други хора, с които работите, да носят доста изгоди за вашето професионално развиване и показване, те могат да бъдат и същински криптонит за продуктивността поради така наречен „ прочувствено безсилие “.

„ Изпълнявате две функции по едно и също време – на другар и на сътрудник. Приятелите се поддържат абсолютно, само че това не постоянно е по този начин с сътрудниците, изключително когато това може да навреди на персоналната ви известност в компанията. Може да бъде извънредно изтощително да избирате сред това, която роля да изпълнявате във всеки даден миг “, споделя Мелиса Дал, създателят в „ Ню Йорк Таймс “.

Алисе Калиш  за TheMuse.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР