Имаше една донорска ситуация по време на извънредното положение, тогава

...
Имаше една донорска ситуация по време на извънредното положение, тогава
Коментари Харесай

Проф. Владов: Отказахме донорска ситуация в извънредното положение

Имаше една донорска обстановка по време на изключителното състояние, тогава органите бяха пренасочени по линия Евротрансплант, тъй като рекомендацията на щаба беше да не се вършат трансплантации у нас. Това сподели пред bTV проф. доктор Никола Владов - завеждащ Клиника по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА. Той напомни, че казусът с донорите постоянно е бил много сериозен.

" За да станeм пълновръстен член на Евротрансплант, би трябвало да имаме 10 донора годишно на 1 милион население ", посочи проф. доктор Никола Владов.

" След заповедта на министъра към този момент е освободен режимът за правене на трансплантации. Екипите са подготвени да поемат този кръст, да го назовем по този начин. Няма 100% гаранция за неналичието на риск, даже и без ковид има риск от някакви инфекции. Правим всичко належащо, с цел да понижим този риск до най-малко ", уточни лекарят.

Според него при съществуването на COVID-19 времето за подготовка на пациентите преди трансплантация се удължава.

" Листата на чакащите за трансплантация не е станала по-дълга. Няма незабавни случаи за трансплантации на бъбречно и сърдечно болните ", сподели проф. доктор Никола Владов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР