Имануел Кант е немски философ, който твори по време на

...
Имануел Кант е немски философ, който твори по време на
Коментари Харесай

Имануел Кант - живот и история

Имануел Кант е немски мъдрец, който твори по време на Просвещението. Най-известната му творба е Критика на чистия разсъдък. Кант се смята за един от най-великите мислители на нашето време.

Ранни години на Имануел Кант

Имануел Кант е роден през 1724 година в Конигсбърг (днес Калининград), Прусия. Той е четвъртото от деветте деца на Йохан Кант. Родителите му са почитатели на пиетизма (реформаторско придвижване в немското протестантство). Ревностни почитатели на Лутерантската черква, дребният Кант прекарва много време там. Един от пасторите вижда капацитет в момчето и урежда той да получи обучение. Именно в учебно заведение Кант развива обич към римските класици.

През 1740 година стартира да посещава Университета в Конигсбърг, където учи теология. Скоро по-късно обаче открива математиката и физиката. След гибелта на татко си през 1746 година той напуща университета, с цел да подкрепи фамилията си. Работи като частен преподавател в продължение на 10 години като в това време разгласява редица научни публикации.

Докторска степен и научна работа на Имануел Кант

Връща се в университета през 1755 година Това е и годината, когато докторската си степен. В продължение на 15 години работи като преподавател и продължава своята научна работа. Успява да стане професор едвам през 1770 година, преподавайки метафизика и логичност.

През 1781 година разгласява може би най-известната си творба – Критика на чистия разсъдък. Тя се трансформира в една от най-важните метафизичен съчинения на западната мисъл. В нея той се пробва да изясни по какъв начин разсъдъкът и човешкия опит си взаимодействат с мисълта и разбирането ни за това, което ни заобикаля. Революционното тук е, че се предлага пояснения на това по какъв начин мозъкът на човек употребява опита, с цел да изясни метода, по който работи света.

Кант не стопира до там. Той продължава своите метафизичен дирения с фокус върху етиката и моралните полезности. Според него моралът произтича от рационалното мислене за вярно и неверно. Човешките същества би трябвало да следват тези рационални морални наставления, с цел да настояват, че са морални.

Кант твори и разсъждава върху философията и морала съвсем до самата си гибел. Умира през 1804г. на 80-годишна възраст.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР