Имануел КАНТ (1724 ~ 1804) – основател на немската класическа

...
Имануел КАНТ (1724 ~ 1804) – основател на немската класическа
Коментари Харесай

Бог е единственият господар на света | Имануел КАНТ за вярата си в Бог 

Имануел КАНТ (1724 ~ 1804) – създател на немската класическа философия, основател на трансценденталния идеализъм. Според Енциклопедия Британика (1997) “Кант е най-значимият мъдрец от епохата на Просвещението и един от най-великите философи на всички времена ”. Кант е основател на първата универсална космологична гравитационна доктрина.

(Immanuel Kant, 1768, by Johann Gottlieb Becker (1720-1782), Schiller-Nationalmuseum, Marbach am Neckar, Germany)

1. В своя най-значим метафизичен труд “Критика на чистия разсъдък ” Кант написа: “Аз непоколебимо имам вяра в съществуването на Бога и в съществуването на един предстоящ живот, и съм сигурен, че нищо не може да разколебае тази религия, тъй като при едно такова разколебаване самите ми морални правила биха се сринали, а аз не мога да се откажа от тях, без да стана непоносим в личните си очи. ” (IMMANUEL KANT, “Critique of Pure Reason ”, London, Macmillan, 1929, 856)

2. В своите “Лекции по философия на теологията ” Кант написа: “Бог е единственият стопанин на света. Той цари като монарх, а не като диктатор, тъй като Той желае Неговите заповеди да бъдат спазвани от обич, а не от рабски боязън. Като същински татко, Бог ни повелява единствено това, което е положително за нас, а не доминира над нас самоволно като някакъв тиранин. Бог даже изисква от нас да размишляваме върху претекстовете за Неговите заповеди. Той упорства да съблюдаваме тези заповеди, тъй като желае първо да ни научи да бъдем почтени за щастието и едвам по-късно да участваме в него. Волята на Бога е великодушието, а Неговата цел е това, което е най-хубаво за нас. ” (IMMANUEL KANT, “Lectures on Philosophical Theology ”, Ithaca, Cornell University Press, 1978, 156). 

3. “Вярата ми в Бога и в един различен свят е по този начин сплетена с моите морални възгледи, че както няма заплаха да изгубя моралните си правила, също по този начин не се трежова, че моята религия може в миналото да ми бъде отнета. ” (IMMANUEL KANT, “Critique of Pure Reason ”, London, Macmillan, 1929, 857). 

4. “Бог е сътворил този свят поради Своята чест; ние същински почитаме Бога, единствено в случай че се подчиняваме на Неговите святи закони. Всъщност какво значи да почитаме Бога? Какво друго, в случай че не да Му служим? Но по какъв начин би трябвало да Му служим? Ние не трябва да се опитваме да спечелим Неговото снизхождение, като Го обсипваме с хвалебствия. В най-хубавия случай хвалебствията към Бога могат единствено да приготвят сърцата ни за същинското служение. В реалност, ние би трябвало да служим на Бога, единствено и само като следваме Неговата воля и съблюдаваме Неговите закони и заповеди. ” (KANT 1978, 142-143). 

5. “Съществуването на Библията като книга за хората е най-великото богатство, което човешката раса в миналото е получавала. Всеки опит да се омаловажи Библията е закононарушение против човечеството. ” (KANT 1965, 19). 

6. “Със своето наличие Библията сама свидетелства за своя Божествен генезис. Чрез осъществяването на великия проект за нашето избавление Библията ни разкрива целия смут на нашата прегрешение и цялата дълбочина на нашето проваляне. Библията е най-ценното богатство, без което аз щях да бъда в тъпо състояние. Нито една от книгите, които съм прочел, не ми е давала такава разтуха, каквато ми даде Словото Божие: ‘Дори да вървя през долината на смъртната сянка, няма да се уплаша от злото, тъй като Ти, Господи, си с мен.’ [Псалми 22:4] ” (КАНТ 1996, VIII).

* От антологията “50 Нобелови лауреати и други велики учени за вярата си в Бога ”, съставител Тихомир Димитров, Рекламно-издателска организация “Спектра ”, Варна
Портрет: Immanuel Kant, 1768, by Johann Gottlieb Becker (1720-1782), Schiller-Nationalmuseum, Marbach am Neckar, Germany - en.wikipedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР