Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че Многопрофилната болница за

...
Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че Многопрофилната болница за
Коментари Харесай

Видинската болница става център за лечение на инсулт с тромболиза

Имаме уверението на Министерството на здравеопазването, че Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) „ Св. Петка “ АД - Видин ще бъде снабдена с новаторска инсталация и избрана като център за тромболиза, с цел да се поемат пациентите с инсулт от Северозападна България. Това сподели шефът на лечебното заведение доктор Ивета Найденова на конференция във Видин.
" Работата на Отделението по неврология беше възобновена преди три години, когато с назначението на доктор Ангел Благоев се образува нов лекарски екип ", изясни доктор Найденова. Освен това доктор Благоев вкара лекуване с тромболиза - най-модерният способ за лекуване на исхемични мозъчни инсулти при съответни индикатори.
" Това е лекуване, което в случай че се предприеме в точния момент при подобаващи пациенти възстановява на 100% качеството на живот ", посочи шефът на болничното заведение.
" Колкото по-бързо пристигна пациентът с инсулт в болничното заведение, толкоз по-лесно ще се преодолее самият двигателен недостиг ", сподели началникът на отделението по неврология доктор Ангел Благоев.
" Видите ли, че човек има уязвимост в ръката, уязвимост в крайници, ненадейно прилошаване, усложнения в говора, деформиране на лицето, световъртеж, не може да преглъща храна и течности, незабавно би трябвало да бъде закаран в болничното заведение. Близките да не чакат - инсултът не минава, не може да се самоизлекува ", изясни доктор Благоев.
" Над 2500 пациенти с мозъчен инсулт са лекувани във видинската болница през последните три години, откогато е възобновено Отделението по неврология. Тромболиза към момента не се ползва в областите Враца и Монтана. Иновативният способ за лекуване не може да се приложи при всеки пациент с инсулт, само че доста покачва възможностите за цялостно възобновяване ", добави доктор Благоев.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР