Имаме сериозни притеснения, че постепенно България върви към политика на

...
Имаме сериозни притеснения, че постепенно България върви към политика на
Коментари Харесай

Лъчезар Богданов: Не можем дълго време да поддържаме политика на високи бюджетни дефицити

Имаме съществени терзания, че последователно България върви към политика на резистентен бюджетен недостиг. Това сподели в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " Лъчезар Богданов, Лъчезар Богданов, основен икономист в Института за пазарна стопанска система.

" Дълги години вярвахме, че в положителни години имаме нулев недостиг или даже лек остатък, а в този момент даже в години, които не са обективно неприятни, по-скоро виждаме, че сме на границата от 3%. Така че в тоя смисъл – да, притеснително е, че в тази част от цикъла продължаваме да имаме недостиг. Вероятно в тази част на подобен стопански напредък може би трябваше да имаме по-малък недостиг, в случай че не е уравновесен бюджетът ", изясни икономистът.

По думите му когато държавното управление харчи повече, в сравнение с събира като доходи, има два разновидността за деяние: " Единият е приватизация, само че ние сякаш позабравихме приватизацията на държавни предприятия и държавни активи, остана десетилетия обратно. А другият вид е взимане на заеми. Така че това не е някаква изненада. Дългът е разследване от недостига. Когато гласуваш бюджет с недостиг и искаш да похарчиш повече, в сравнение с си събрал като приходи, явно ще би трябвало да го финансираш с дълг. А тези 7,5 милиарда, прочее, отразяват към този момент направена емисия – януари месец, тогава беше министър Велкова.

Която пък беше употребена за погасяване на остарели падежиращи облигации. И в този момент в действителност от лимита, гласуван в Закона за държавния бюджет, остават към 4,5 милиарда лв., а както чухме и от изказванията на финансовия министър, той почти чака до края на годината към 4 милиарда спомагателен недостиг към този от септември. Така че това е почти картината.

За тези евентуално към 4 милиарда спомагателен недостиг той ще търси финансиране в границите на тези 7,5 милиарда, които към този момент близо 3 милиарда са изразходвани, по този начин да се каже. Значи сред 4 и 4,5 милиарда евентуално ще бъде една такава емисия. Това е, което ще се случи. Пак споделям, водещо е дефицитът. Ние непрекъснато заобикаляме тематиката с недостига, желаеме сякаш единствено да си приказваме за дълга, без да търсим първопричината, а тя е, че когато фискът прави повече разноски, в сравнение с събира, явно това води до взимане на заеми ", разяснява Лъчезар Богданов.

Според него все още няма непосредствени опасности: " Въпросът е, че не можем дълго време да поддържаме политика на високи бюджетни дефицити. Фокусът е в положителни времена да вършим остатъци, или най-малко да имаме уравновесен бюджет и само в моменти на икономическа рецесия да позволяваме прочут бюджетен недостиг. И едвам тогава и единствено тогава да се взимат задължения. Това би трябвало да е дълготрайната ни тактика. Сега тъкмо какъв брой % – това е мъчно да се каже. Пак споделям, за жалост, в политическата спестовност и във финансите не разбираш по кое време си стигнал прага преди да стане някаква рецесия. Много е мъчно да се предвижда тъкмо какъв брой е лимитът и тъкмо по тази причина е безконтролно да се води политика, която да тества тези граници.

И по тази причина постоянно разясняваме, че би трябвало да има въздържаност в бюджетните разноски, би трябвало да има буфери в бюджетите, когато се възнамерява, не всеки път да се възнамерява на ръба на вероятното ", обърна внимание Лъчезар Богданов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР