Имаме публични фойерверки, инициативи, посещения от чужди държавници. Но нямаме

...
Имаме публични фойерверки, инициативи, посещения от чужди държавници. Но нямаме
Коментари Харесай

Михаил Кръстев, икономист: Има инфантилен подход към управлението на държавата

" Имаме обществени фойерверки, начинания, визити от непознати държавници. Но нямаме възприятието, че страната се ръководи от хора, които знаят по какъв начин да я ръководят. "


Това съобщи пред БНР Михаил Кръстев - икономист и член на Съвета по стопански и обществени политики.

Запитан за сделките за основни назначения в разнообразни институции Михаил Кръстев уточни, че съгласно него има " извънредно детски метод във връзка с ръководството на страната ".

В предаването " Преди всички " той изрече мнение, че " има недостиг на общественото говорене за финансите на страната от доста години, най-различни патологии, които се постановиха в това говорене ". Според него през последните 2 години, " в опитите ни да замажем очите на европейските ни сътрудници, на еврогрупата по-специално, че покриваме критериите за еврозоната, въпреки да не ги покриваме, започнахме да приказваме за тази прословута мантра от 3% недостиг ".

Дотук, в първите 5 месеца на годината имахме насъбран недостиг. През юни той се компенсира от корпоративния налог и в този момент сме на напълно лек остатък. Но в случай че погледнем първото полугодие на предходната година, имаме утежняване на финансовата среда с 1 милиард на фона на огромни идни разноски, разясни икономистът.

Проблемът е заложен в приходната част на бюджета, тъй като има упования на Министерството на финансите, заложени на хартия, които се разминават с прогнозите на Българска народна банка и на рейтинговите организации, означи Кръстев. Според него не може да се чака внезапно покачване на събираемостта в хазната в оставащите месеци до края на годината.

" Ако тази прогноза – за 1,8% напредък на стопанската система, не се реализира, то всеки един разход тежи доста повече, а спомагателните разноски, които вероятно сред двете четения ще бъдат вкарани в бюджета, ще тежат още повече ", предизвести той.

" Очевидно живеем в някакъв информативен балон на действителността, в който не осъзнаваме икономическия цикъл, в който се намираме ", счита Михаил Кръстев. По думите му сега " не може да мислим за нарастване на заплати в обществения бранш ".

Дивидентът, който се възнамерява да се изземе от държавните предприятия – основно от енергийния и военно-промишления бранш поради рекордните им облаги през 2022 година, няма да стигне даже за половината от нарастването на пенсиите за тази година, а следващата година още веднъж е планувано нарастване, акцентира Михаил Кръстев.

" Нямаме тези пари. Не разполагаме с тези пари. Има две места, от които могат да дойдат. Едното е издаване на дългови излъчвания, което сега се случва при извънредно отрицателни стойности за България. (…) Имаме доста по-висока рента, която в този момент би трябвало да плащаме по старите си отговорности, а в случай че натрупаме нови, още веднъж ще бъде неизгодно. Вторият метод, по който може да се набират тези средства, е с повдигането на данъчната тежест. Това ще е неизбежно. Ако никой не отреже разноските, ще би трябвало да се вдигнат приходите посредством повдигане на налози. Няма различен метод, по който да действа стопанската система. "

Ако БЕХ не съумява да си обслужва облигационните си излъчвания, може да се окаже в положение, при което неговата сигурност е застрашена. Съществува риск извличаните от сдружението милиони да се окажат неволя за него, уточни още Кръстев.

" Не би трябвало да трансформираме бюджета в пленник на действието на държавните предприятия ", безапелационен е той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР