Имаме първите досъдебни производства относно неспазването на наложена карантина -

...
Имаме първите досъдебни производства относно неспазването на наложена карантина -
Коментари Харесай

Над 400 души у нас са под карантина

Имаме първите досъдебни производства по отношение на неспазването на наложена карантина - 4 към Столичната дирекция на вътрешните работи, едно за Монтана и едно за Варна. Това заяви за bTV вътрешният министър Младен Маринов във връзка обстановката с разпространяването на ковид у нас.

Той подсети, че според осъществените промени в Наказателния кодекс за това нарушаване се плануват 5 години затвор и 5000 лева санкция.

По данни на Маринов за вчерашния ден малко над 400 души у нас са били в изискванията на карантина.

Той изясни, че сега е е зает целият полицейски състав, с цел да може да се правят нужните инспекции дали тези хората съблюдават наложената им мярка.

Маринов уточни, че инспекциите се правят както през стационарен телефон, по този начин и посредством инспекция на място. Той прикани и жителите да оповестяват за нарушавания. По негови думи било добре за едно гражданско общество да следи за реда. Демокрацията разчита на самосъзнанието на хората, ще тестваме дали това работи , уточни вътрешният министър.
 Затварят магазините, където се позволява скупчване на хора Обновена
Затварят магазините, където се позволява скупчване на хора

С 6 месеца се удължава срокът за издаване на нови документи за идентичност

По негови думи на хората са били нужни няколко дни, с цел да осъзнаят, че т ова, което се прави, е изключително, само че извънредно належащо.

Запитан дали би трябвало да се вкарат и по-сериозни ограничения, Маринов акцентира, че става въпрос за обстановка, с която не сме се сблъсквали. В страни с по-централизирана власт доста бързо се постановат ограниченията, при нас би трябвало несъмнено време с доста мощно медийно присъединяване, с цел да осъзнаят всички, че това е действителна заплаха, изясни той. По негови думи от през вчерашния ден се следи по-серизен отлив от публичните места, а обстановката в супермаркетите се е нормализирала. Всички схванаха че храна има и ще стигне, посочи той и добави, че органите на реда имат канал за връзка със притежателите на огромни вериги, с цел да реагират там, където се алармира за проблем.

Маринов заяви, че в Пловдив към този момент има среща с водачите на ромските общности, с цел да се обясни риска от събирания в махалите.

Вътрешният министър заяви и че в област Пловдив е арестувано лице, разпространявало погрешна информация по отношение на ковид. Той изясни, че въпросният арестуван е твърдял, че в несъмнено образователно заведение има 100 инфектирани, само че управлението на заведението крие.

В такава сериозна обстановка не трябва да се играе със страховете на хората , акцентира Маринов и добави, че се следи и онлайн пространството.
 Министерство на вътрешните работи предизвести: ало-измамите ще включат в сюжета си и COVID-19
Министерство на вътрешните работи предизвести: ало-измамите ще включат в сюжета си и COVID-19

Министерство на вътрешните работи приканва жителите да не имат вяра на телефонни позвънявания от непознати

По негови думи обстановката е идеална среда за телефонните измамници и затова към този момент са направени инструкции от Министерство на вътрешните работи, които се популяризират измежду жителите. Маринов изясни, че схемата е остарялата - непосредствен, който се нуждае от скъпо лекарство за ковид, или му трябват пари, с цел да бъде настанен в болница.

Маринов съобщи, че служителите на реда, които ревизират спазването на карантината, са снабдени с маски и ръкавици, а тези, които работят в потвърдено инфектирана среда, имат и костюми. Той увери, че и ма персонални защитни средства за всички, които работят на първа линия с евентуално инфектирани.

По негови данни на откритата телефонна линия за въпроси по отношение на ковид з а 24 часа са постъпили 1600 позвънявания.

Той подсети и че се удължава крокът на годност на персоналните документи с 6 месеца, с цел да не се натрупат хората на опашки.

Относно контрола на границите Маринов изясни, че по въздух са били сложени камери още преди месец, а на сухопътните сега се работи с портативни уреди, които мерят телесната температура на лица, идващи от рискови страни.
 Обнародваха измененията в Закона за здравето и Наказателния кодекс
Обнародваха измененията в Закона за здравето и Наказателния кодекс

С ексклузивен брой на Държавен вестник

Предстоят проби на камери, които могат да обгръщат всички трасета на граничния пункт, заяви той.

Маринов заяви, че през днешния ден в 12 часа ще се организира конферентна връзка с всички вътрешни минитри на Европейски Съюз, с цел да се приложи идентичен стандарт за всички европейски граници. Доставките би трябвало да продължат и тук е тестването за солидарността на Европа, заключи той.

Относно мигрантския напън по гръцко-турската граница министърът уточни, че там към момента има напрежение, само че при нашата граница с Турция ситуацията е естествена и управляващите имат подготвеност да реагират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР