Имаме огромен ръст в жилищното строителство през последните пет години.

...
Имаме огромен ръст в жилищното строителство през последните пет години.
Коментари Харесай

6 милиона квадратни метра жилища ще наводнят пазара, предрекоха фалит за някои предприемачи

Имаме голям растеж в жилищното строителство през последните пет години. Само в столицата всяка година има издадени позволения за градеж на над 1 млн. квадратни метра разгъната застроена повърхност, а последните три години имаме позволения за над 2 млн. квадратни метра. За предходната пикова 2007 година разрешенията бяха за под 1 млн. квадратни метра, подсети ученията и уточни, че сега сме в интервал на безспорен връх от демократичния преход по този индикатор. Това съобщи в изявление за Българската телеграфна агенция доц. д-р Драгомир Стефанов от Университета за национално и международно стопанство.

Заради известното закъснение в строителството – от порядъка на три до четири години от момента на издаване на разрешението за градеж до въвеждането в употреба на постройката, в този момент 5-6 млн. квадратни метра са в градеж и ще излизат на пазара поетапно идващите две-три години, уточни ученият.

Когато това готово жилищно строителство излезе и наводни пазара, аз не съм уверен дали всички строителни бизнесмени ще могат да устоят при някаква лека промяна в търсенето, посочи доц. Стефанов.

Той подсети, че четири следващи тримесечия имаме спад в броя на подписаните покупко-продажби, като уточни, че това не е притеснително, тъй като пазарът се връща към естествените си равнища поради изкуственото завишаване на броя на покупко-продажбите през 2021 и 2022 година поради коронавирус, нарасналите приходи и инфлацията.

Въпросът е дали след връщането към естествените нива на пазара на недвижими парцели ще има търсене тази и идната година, което ще зависи доста от международната обстановка, разяснява ученият.

Какво ще се случи с цените 

Очаквам цените да се задържат стабилно през идващите няколко тримесечия, уточни доц. Стефанов и добави, че няма учредения да се твърди, че цените ще спаднат съществено, тъй като пазарът към този момент поема новото строителство, има много свободни пари в популацията и то търси капиталови други възможности.

Ученият чака по-скоро цените на недвижимите парцели да спрат да порастват, а в обособени сегменти на пазара, където е концентрирано новото строителство, даже се чака понижаване на цените, като става дума за региони с всеобщо скупчване на жилищно строителство, големи обекти с по няколкостотин жилища на едно и също място, с неприятна инфраструктура и квартали, които нямат вероятност.

На такива места чакам да има леко изстудяване на пазара, в това число през идващите една-две години да забележим и някои банкрути на строителни бизнесмени, които са се надценили, разяснява ученият.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР