Имаме нужда от още 24 часа да финализираме преговорите, за

...
Имаме нужда от още 24 часа да финализираме преговорите, за
Коментари Харесай

Габриел даде на ПП-ДБ още 24 часа за преговори; Денков: Ще подпишем споразумение

" Имаме потребност от още 24 часа да завършваме договарянията, за нас съглашението и кабинетът вървят ръка за ръка ", разяснява Габриел. По думите ѝ и приоритетите, и промените в Министерския съвет също вървят ръка за ръка. 

" Поемам мандата с възприятие на отговорност за това, че България има потребност от непоклатимост въз основа на ясни правила, на ясна отговорност и на равнопоставеност. Бяхме помолени от ПП-ДБ за още малко време. Имаме потребност от оптимално малко време ", добави още Габриел, като акцентира, че за нея седемте дни за сформиране на държавно управление са прекомерно доста и не приема този период.

" В пакет вървят както съглашението - текстът е явен и съответен, по този начин и състава на Министерският съвет. Ще подпишем съглашение, само че имаме потребност от още време за договаряния ", съобщи след срещата и министър председателят в оставка Николай Денков, който също участва на връчването на мандата на " Дондуков " 2.

Денков сподели, че до през вчерашния ден от " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ) не са имали изясненост дали ще бъде подписано съглашението. Всъщност през вчерашния ден ни беше казано, че няма да бъде подписано. Сега към този момент имаме единодушие, че това съглашение ще бъде подписано, в случай че би трябвало ще доуточним още текстовете и можем да погледнем и състава на държавното управление, изясни Денков.

Снимка: БТА

По думите му разбирането на ПП-ДБ е, че съглашението и съставът на държавното управление би трябвало да бъдат подписани дружно. На въпрос за медийни изявления с проектосъстав на кабинет, препоръчан от ГЕРБ-СДС, Денков съобщи, представен от Българска телеграфна агенция: " Това, което мога да кажа, е, че сутринта, това, което беше показано като проектосъстав ние го виждаме за първи път. В този тип то за нас е недопустимо, тъй че занапред ще обсъждаме и този лист ".

Малко преди срещата в президентството представителите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ също преговаряха, което е и евентуалната им причина за близо 15-минутното им забавяне за срещата в президентството. 

След срещата пък от ГЕРБ-СДС разпространиха известие до медиите, в което показват, че договарянията с ПП-ДБ завършват във вторник в 12:00 часа, а в случай че няма реализирано съглашение, Мария Габриел ще върне досието на президента Радев.

" Преговорният екип на ГЕРБ, отпред с Мария Габриел, одобри предлагането на коалиция ПП-ДБ за още 24 часа договаряния. Заявяваме изрично, че на следващия ден, 19.03.2024 година, договарянията с ПП-ДБ ще бъдат финализирани до 12:00 часа. Кандидатът на ГЕРБ за министър - ръководител Мария Габриел ще отиде на следващия ден при президента Румен Радев с окончателното решение ", акцентират от партията.

Ден по-рано от ГЕРБ обявиха на брифинг, че желаят равнопоставеност и дадоха ултиматум през днешния ден до 12:00 часа да се спогодят или отиваме на избори, а Мария Габриел ще върне празна директория без изпълнен мандат на президента.

От ПП-ДБ оповестиха, че сътрудниците им са отказали да подпишат взаимно направеното съглашение и след това го разпространиха, като приканиха за още договаряния, в това число и през идващите 7 дни, дадени за осъществяване на мандата. Отсрещната страна обаче е непреклонна, че договаряния повече няма да има и през днешния ден ще стане ясно - кабинет или предварителен избор. 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР