Имаме конкретно искане за 9% ДДС за храните, каза Яна

...
Имаме конкретно искане за 9% ДДС за храните, каза Яна
Коментари Харесай

Яна Иванова: 9% ДДС е антиинфлационна мярка

Имаме съответно искане за 9% Данък добавена стойност за храните, сподели Яна Иванова от Сдружение Храни и питиета.

Ние сме една от трите страни в Европейски Съюз, които нямат намалена ставка. На Съвета на министрите бе скъсен още листата на артикули с Данък добавена стойност. Потреблението пада поради високите цени и ние имаме незабавна потребност от поддръжка. Нашето искане е в интерес на всички консуматори, това е антиинфлационна мярка. Казват ни - да, само че ще намалее внезапно приходът от ДДС€ При нас иам огромен сегмент от сивата стопанска система, имаме вяра, че той ще изсветлее с 9% Данък добавена стойност. Имаме подобен образец от Румъния, където приходите не паднаха, а се повишиха при понижаване на ставката. Вярваме, че това е начминът да се върне лоялната конкуренция. Защото нелоялната поврежда освен фиска, само че и всички производители, които заплащат налози.

Държим 9% ставка да не е единствено на съществени, само че на всички храни, тъй като другояче няма по какъв начин да има изсветляавне. Надяваме се да бъдем чути, тъй като това е в публичен интерес.

Преди 2 дни Съветът на финансовите министри на Европейски Съюз взе решение всяка страна да има право сама да диференцира ставката на Данък добавена стойност за избрани групи артикули, измежду които и храни, напомни Мариана Кукушева. Уверени сме, че през 2022 година, при 9% Данък добавена стойност паричният поток в страната ще бъде по-голям, сподели още Кукушева. И разясни, че това значи по-малко корупция.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР