Имаме информация, че на пристанище Бургас от два дни стои

...
Имаме информация, че на пристанище Бургас от два дни стои
Коментари Харесай

Два кораба със зърно блокирани на пристанищата в Бургас и Балчик

Имаме информация, че на пристанище Бургас от два дни стои транспортен съд,  който не е позволен да товари зърно. Казват, че възбраната е от Агенция " Митници ", която е издала джука заповед. В Балчик има различен транспортен съд, който е цялостен със зърно и не му позволяват да напусне страната по същите аргументи. Това са кораби, които се готвят да изнесат зърно по покупко-продажби с Европейския съюз. В същото време има и контейнери със зърно, които са спрени за страни отвън Европейски Съюз. Всичко това е въз основата на джука заповед. Това заяви пред " Стандарт " Костадин Костадинов, ръководител на Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/. Сдружението излезе с декларация, че е срещу въвеждането на възбрана за износа на зърно от страната. 

" НАЗ се опълчва на нарушаването на изконни европейски правила за правото на свободно придвижване на стоки чрез въвеждането на възбрана за експорт на зърно от страната. НАЗ упорства да се съблюдават настоящите нормативни разпореждания от Договора за действието на Европейския Съюз, които са в основата на общите свободни пазари на артикули.  

НАЗ заявява противоречие с блокирането на товарни кораби на българските пристанища и неофициалното и незаконно възпрепятстване на износа на зърно от страната ", написа в декларацията. В нея се споделя още, че прекъсването на износа на зърно ще докара до блокиране на пазара и до несъстоятелност на бранша. Ефектът върху българските зърнопроизводители, които са заложили висока себестойност в тазгодишното произвеждане, обусловена от високите цени на суровините (торове, горива, семена, препарати за растителна отбрана и др.), ще е гибелен, заради неспособност за покриване на разходените инвестиции. Това ще рефлектира отрицателно и върху индустриалния капацитет на идващите реколти от пролетници и есенници, защото зърнопроизводителите няма да разполагат с запас за обновяване на селскостопанския цикъл. 

Според оперативните данни на Министерство на земеделието количествата зърно в страната са задоволителни за обезпечаване на продоволствената сигурност на популацията през идващите две години. Имаме към 3 милиона тона,  след три месеца се чака и новата годишна продукция от пшеница, за която е належащо да се освободят складови вместимости. НАЗ смята, че страната има лостове и механизми, с които да се приготви за посрещането на възможна продоволствена рецесия, като в същото време съблюдава пазарните правила, написа още в декларацията.

По думите на Костадинов, никой не е дал ясен отговор по каква причина са спрени корабите. По време на Консултативния съвет по зърно, който се организира в понеделник, обаче е било намекнато, че е допустимо да се ограничи износът.

„ Днес ще забележим какво ще се реши и на Съвета на земеделските министри в Европейски Съюз, само че не може по този начин устно и импровизирано да се стопира търговията. Дори посланикът на Португалия, за където е предопределен единият от товарите, не е получил отговор от управляващите у нас за какво износът е спрян ”, разяснява ръководителят на НАЗ.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР