Имаме достатъчно кислород и медикаменти за Ковид отделението, но нямаме

...
Имаме достатъчно кислород и медикаменти за Ковид отделението, но нямаме
Коментари Харесай

В българска болница: 90% от болните и 50% от медиците не са ваксинирани


" Имаме задоволително О2 и лекарства за Ковид отделението, само че нямаме задоволително имунизиран личен състав ", споделя шефът на врачанската МБАЛ " Христо Ботев ". Тук 90% от пациентите и 50% от медиците не са имунизирани.

В Ковид отделението на врачанската МБАЛ " Христо Ботев "

“Имаме задоволително О2 и лекарства за Ковид отделението,. ” Думите са на доктор Петър Керемедчиев, шеф на врачанската МБАЛ „ Христо Ботев ”.

Болницата има най-вече разкрити Ковид кревати във Врачанска област - 69. В началото на декември 40 от тях са заети. “Всички заболели, които имат някакви затруднения, са при нас. Ние нямаме леки случаи ”, споделя доктор Керемедчиев. В болничното заведение се трансферират пациенти в тежко положение. Всички те имат потребност от О2.

" Болните от Ковид-19 всеобщо получават тромбози "

Плановият банкет е прекратен, оперират се единствено незабавните случаи, в това число на пациенти с Ковид-19. “Масово болните от Ковид вършат тромбози, в това число на периферията - да вземем за пример долни крака ”, изяснява шефът на МБАЛ „ Христо Ботев ”. “Когато подобен пациент попадне при нас, той по неотложност би трябвало да бъде опериран с вярата да възстановим кръвотока. За страдание има случаи, при които това е невероятно и следва ампутация. ”

Д-р Петър Керемедчиев

Около 90% от признатите пациенти не са ваксинирани. Но и едвам 49% от личния състав в лечебното заведение са имунизирани против Ковид-19. “Апелите от моя страна са непрекъснато ”, споделя доктор Керемедчиев. “Имаме значително сътрудници - 17-18%, които са се срещали с вируса. Те на това разчитат. Като медици те знаят, че антителният имунитет не е най-хубавият. Клетъчният е доста по-добър. Но е доста скъпо да бъде проучен клетъчният имунитет и скрининг не се прави всеобщо ”, добавя той.
Редакцията предлага
Ваксина против дезинформацията няма

По улиците на Враца: “Видях клипове, при които на хората им поставят някакви чипове ”. Или: “Млад съм и не ми би трябвало ”. Или: “Тези ваксини не са тествани задоволително ”. А стара жена споделя, че е скептична, тъй като “тази ваксина би трябвало да се поставя на всеки шест месеца - не е като туберкулозната, която е един път за цялостен живот ”. След което гордо декларира, че всяка година се имунизира против грип.

“Как може да си уверен, че детето ти би трябвало да бъде имунизирано още в родилното против хепатит, по-късно идва шарка, идват други ваксини. Това е същото. Същото. Странична реакция на една банална ваксина като противогрипната е същата като тази ”, споделя шефът на локалната РЗИ доктор Орлин Димитров. Въпреки дезинформацията, към началото на декември Враца има имунизационно покритие над междинното за страната - 28%. Как се реализира това? “С доста увещание, с доста бягане по региона от страна на нашия личен състав ”, дава отговор доктор Димитров. Самият той е сложил 1553 дози единствено през ноември.

Защо толкоз доста медици отхвърлят да се имунизират?

А по какъв начин си изяснява скептицизма измежду медицински служащи, които също се оказват кол в колелото на имунизационната акция? “Явно - от това по какъв начин самолетите ни пръскат с химикали през това по какъв начин ни имунизират с неизвестно какви течности ”, споделя доктор Димитров.

“Много лекари у нас не са имунизирани, а това е в следствие от спорни послания за качеството на имунизациите. Допуснахме говорене против имунизациите в нашето общество ”, счита и проф. Тодор Кантарджиев, някогашен шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания. Той има вяра, че осведомителната акция първо е трябвало да бъде ориентирана към лекарите и учителите. “Имаше несъгласие в посланията. Дори на държавно равнище се позволи да има неофициални групи, които приказват против имунизациите. Самото министерство позволи стратегически неточности. ”

Надеждите са ориентирани към новата власт

Кантарджиев подлага на критика и други дейности на управляващите - разформироването на Националния действен щаб, неналичието на послания към обособените групи в обществото, отсъствието на съответни дейности против подправените документи. “Седем месеца министерството нищо не направи това да бъде преборено ”, твърди той.

Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Кантарджиев, който в този момент е здравен консултант към Столична община, акцентира, че в столицата имунизацията е достигнала към 50% от популацията. Но предизвестява за рисковете, в случай че бавните темпове в цялата страна се запазят. “Опасността е да продължи епидемиологичното разпространяване. Освен това България е туристическа страна. Не мисля, че европейците с готовност ще идват тук, където хората не са имунизирани. ” Затова проф. Кантарджиев насочва зов към новия парламент: “След като най-сетне имаме парламент, мисля, че той ще има здравия разсъдък да направи нещо за народа. А това е да застане зад единна позиция, основаваща се на науката и на медицинските ограничения ”.

Директорът на РЗИ-Враца също има обръщение към новата власт. “Ако има нещо хубаво от това, че Ковид обхвана целия свят, в България то е, че се обърна внимание на публичното здраве. Нека новото държавно управление да сложи основите на промяна в публичното опазване на здравето ”, приканва доктор Димитров.

*****

Вижте и това видео:
" Елате да се ваксинирате ": един ден с двама лекари от Враца
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР