Имало е злоупотреби с извършването на лични проверки от прокурори

...
Имало е злоупотреби с извършването на лични проверки от прокурори
Коментари Харесай

Сарафов: Имало е злоупотреби с лични проверки от прокурори от ВКП по разпореждане на Гешев

Имало е злоупотреби с осъществяването на персонални инспекции от прокурори от Върховна касационна прокуратура по предписание на някогашния основен прокурор Иван Гешев. Част от тези инспекции са осъществени по отношение на членове на Висш съдебен съвет. Това сподели и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов.

По думите му прокуратурата не може и не би трябвало да остане същата. " Тя би трябвало да проработи добре, като оценката за това би трябвало да бъде дадена от обществото, а не от нас самите ", счита той.

Обществото чака дейна работа, ние сме длъжници на обществото, ясно осъзнавам, че прокуратурата натрупа много систематични неточности, които се постанова занапред да бъдат поправяни ", добави Сарафов.

 

Според него евентуално част от препоръчаните промени в Конституцията са с оглед дълго натрупваните проблеми в прокуратурата.

От показаните данни стана известно, че са, осъществени от магистрати, лица с имунитет, членове на Министерски съвет, и за закононарушения против Републиката. По множеството от тях са открити нарушавания.

Това изясни пред пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС) и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов, който бе поканен за чуване, откакто показа отчет от инспекция за дисциплинарни нарушавания, закъснение на периоди по каузи от прокурори и следователи, както и безучастие.

Сарафов сподели, че поради това е дал материали в прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за налагане на дисциплинарни санкции на прокурори и следователи, като измежду тях са административният началник на Софийска районна прокуратура Невена Зартова, както и прокурорът от ВКП Максим Колев. Прокурор Колев е забавил произнасянето по 98 преписки, които на процедура са съвсем всички, по които работи. Сарафов дефинира това като " редовно закъснение на каузи ", което не може да бъде толерирано и би трябвало да получи дисциплинарна глоба.

Сред тестваните са и седем преписки, свързани с проблема " Осемте джуджета ". Заради откритите нарушавания в тях е направено предложение за налагане на дисциплинарни санкции на седем прокурори и следователи.

Още на 25 август Сарафов изпрати тези седем оферти до прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за налагане на дисциплинарни санкции на четирима прокурори - Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов, Мирослав Илиев и трима следователи - Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева, по проблема " Осемте джуджета ".

На уточняващи въпроси на Атанаска Дишева от съдийската гилдия на Висш съдебен съвет Сарафов разяснява, че някогашният основен прокурор е злоупотребявал с осъществяването на персонални инспекции, които е възлагал на прокурори от Върховна касационна прокуратура. Част от тези инспекции бяха осъществени по отношение на членове на Висш съдебен съвет, напомни той.

" Нямам друга информация за възлагани и осъществявани персонални инспекции отвън хиперактивността, проявена от някогашния основен прокурор Иван Гешев сред май и юни. Към момента няма такива инспекции, такива не се правят във ВКП, а само в способените прокуратури ", изясни Сарафов.

Той разяснява, че през последните години прокуратурата е натрупала систематични неточности, които могат и би трябвало да бъдат решени, като част от решението им евентуално ще се случи с обсъжданите ремонти за промени в Конституцията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР