Имахме прекрасната възможност да говорим по-задълбочено за сътрудничество в конкретни

...
Имахме прекрасната възможност да говорим по-задълбочено за сътрудничество в конкретни
Коментари Харесай

Мария Габриел: От стратегически интерес е да се включим във формулата за мир на президента Зеленски

Имахме прелестната опция да приказваме по-задълбочено за съдействие в съответни стратегически области като енергетиката и защитата. Това показа вицепремиерът и външен министър Мария Габриел пред публицисти във връзка визитата на Володимир Зеленски и срещата му с политически водачи и общественици във вчерашния ден, съобщи кореспондент на " Фокус "

" Аз се веселя, че успяхме да приказваме към този момент и за доста ранен стадий за възобновяване на Украйна. Не за първи път повдигам тематиката. Аз считам, че е от стратегически интерес да се включим във формулата за мир на президента Зеленски и да навлезем в конкретика ", добави Габриел. 

Мария Габриел напомни също за благодарността на президента Зеленски за признатите бежанци у нас.

Тя разгласи, че България ще стане публично част от Европейския център за върхови достижения за противопоставяне на хибридните закани през септември и означи, че ще посети центъра през септември, ще внесе нотификация за формалното присъединение на България към Меморандума за съгласие, подписан при основаване на Центъра, с което завършва и формалната процедура.

По думите ѝ е належащо да се завърши по допустимо най-ускорен метод процедурата за присъединението на България към този център.

Тя напомни, че при започване на 2023 година Министерство на външните работи, дружно със Секретариата по сигурността към Министерския съвет подхващат първи дейности по присъединение. След това има решение от април, което дава идната стъпка. Много значим миг беше 26 май 2023 година, когато УС на Центъра за върхови достижения утвърждава кандидатурата на България, а по-късно е отправена покана към страната ни да завърши процедурата ", посочи Габриел.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР