Имахме политически елемент във въпроса за двойния стандарт при храните.

...
Имахме политически елемент във въпроса за двойния стандарт при храните.
Коментари Харесай

Шефът на КЗП: Ще има санкции за тези, които са нарушили закона при двойния стандарт при храните

Имахме политически детайл във въпроса за двойния стандарт при храните. Европейският парламент е дал своя вот пакет в това отношение и ние би трябвало да създадем нормативна база за действие на този правилник. Това сподели в предаването "Още от деня " по Българска национална телевизия ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите Димитър Маргаритов във връзка ново изследване на нелоялни търговски практики.

Този въпрос до момента беше коментиран съвсем напълно на плоскостта на храните. И в нашия план те заемат главно място, само че ние сме го разширили и в региона на напитките - такива, които могат да бъдат закупени и открити у нас, съобщи Маргаритов.

Той съобщи, че инспекциите ще бъдат правени при търговците. Целта е да установим дали потребителите у нас могат да бъдат заблуждавани по отношение на предлаганато качество. Фокусираме се директно върху измененията в законодателството и на национално, и на европейско равнище. Ще разчитаме на лицензирани лаборатории. В случая най-важното е, че тези лаборатории би трябвало да се съобразят с единната методология, изясни шефът на КЗП.

Досега законите не забраняваха да има разнообразни съставки в еднакъв артикул. От януари 2020 година с единната методология има решение на въпроса с другите усети в другите географски региони на Европа. Те биха могли да записват въз основата на пиопулярните марки и други такива за клиентите със характерни потребности. Когато обаче има нещо утвърдило се на пазара, търговците би трябвало да подсигуряват на клиентите тази тъждественост, акцентира Маргаритов.

През есента ще оповестим първите резултати, а до края на плана ще би трябвало да създадем и разбор на резултатите. Ще има наказания за тези, които са нарушили закона. Мисля, че при битката с двойния стандарт ще имаме поддръжка на наднационално равнище, сподели още Димитър Маргаритов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР