Има закъснение в прилагането на новите терапии за лечение на

...
Има закъснение в прилагането на новите терапии за лечение на
Коментари Харесай

Има закъснение при прилагане на терапиите за редки болести в България

Има забавяне в използването на новите лечения за лекуване на хора с редки заболявания.

За това сигнализира пред БНР проф. Ивайло Търнев от Клиниката по Неврология на Александровска болница в международния ден в поддръжка на пациентите с редки болести.

Има лечения, които в другите европейски страни са утвърдени преди 4 години, а у нас не се оферират на пациентите, уточни проф. Търнев.

" След като евро Медицинска организация утвърди дадена терапия, тя стартира да се обезпечава на пациентите, стартира оценка на здравните технологии, по-късно медикаментът би трябвало да се включи в наредби на министерство, на каса, което се прави веднъж в годината и това лишава години. Например заболяването на Нюман-Пик над 30% чакат тази нова терапия, която в света е утвърдена, само че не и в България. От 7000 редки заболявания, единствено 5-6% се лекуват, само че даже и при тях от време на време е мъчно да се обезпечи терапия ", разясни експертът.

Над 300 хиляди души у нас са с редки болести, само че не са обхванати всички. Комплексни грижи получават единствено тези, които се обслужват в 29 експертни центъра в страната. За да се сътвори подобен център би трябвало да има мултидисциплинарен екип, който да се занимава с дадена болест и да може да обезпечи сложни грижи на пациентите.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР