Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в

...
Има всички шансове да се поздравим с положителен резултат в
Коментари Харесай

Денков: Готови сме за Шенген. Най-големият риск е в пленарната зала

„ Има всички шансове да се поздравим с позитивен резултат в края на годината във връзка с влизането ни в Шенген. Всъщност най-големият риск се намира в ето тук, в тази зала. Надявам се той да не се осъществя. “

Това сподели министър председателят Николай Денков на въпрос от " Продължаваме промяната - Демократична България " за напредъка на България във връзка с присъединението към шенгенското пространство по време на петъчния блиц надзор в Народното събрание.

" Имаме извънредно позитивен отчет, който излезе безусловно през вчерашния ден, който още веднъж удостоверява, че от позиция на задачата, проведена от Европейска комисия с присъединяване на представители от Австрия и от Нидерландия, ние покриваме безусловно всички критерии във връзка с приемането в тази зона ", съобщи Денков, представен от БНР. 

„ Присъединяването на страната към Шенгенското пространство остава един от най-важните цели за България “, сподели Денков. „ Успяхме да оформим ясни причини за какво има изгоди за страни като Австрия и Нидерландия страната ни да е в Шенген, да покажем напредъка във връзка с законодателната стратегия и че сме заздравили защитата на границите. ", уточни още той.

Премиерът се обърна към Народното събрание с апел да се одобри нужната законодателна стратегия по пътя ни към Шенген. " Това, което остава, е да работим по същия метод - по антикорупционната комисия, измененията в Конституцията, да продължим с дипломатическите старания, без да сътворяваме напрежение ", сподели Денков.

Малко по-рано министър председателят направи изказване пред публицисти, в което укори сътрудниците в ръководството ГЕРБ, че показват метод за взимане на решения, който може да бъде извънредно рисков за развиването на България и който би могъл да попречи за влизането на страната в Шенген.

Той засяга гласуването в четвъртък на подуправител на Националната здравноосигурителна каса, при което ГЕРБ наложи своя претендент, който беше определен в Народното събрание с гласовете на Движение за права и свободи и решаващото безучастие на " Възраждане " в гласуването.

„ Или ГЕРБ ще се върне назад по пътя, по който тръгнахме с подготовката на законите, които би трябвало да се одобряват, с осъществяването на управническата стратегия, или ние през последните две седмици сме се отклонили в неверна посока “, разяснява Денков пред публицисти на въпрос за избора на подуправител на НЗОК. По думите му това е залогът и по тази причина страстите са малко по-високи.  

Денков съобщи, че с избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на здравната каса са нарушени два правилото.

Първият е да не се назначават хора с проблематична биография, а съгласно " Политическа партия - Демократична България " за Мавров има данни от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), които го уличават в лобизъм за частни лечебни заведения. ГЕРБ отхвърля Мавров да е разследван.

" Аз персонално съм виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че е лобирал по метод, който изисква инспекция ", съобщи министър председателят. Той уточни, че данните от организацията по сигурността са известни на ГЕРБ и Движение за права и свободи, тъй като още предходната седмица е изискал да бъдат изпратени до ръководителя на Народното събрание Росен Желязков.

Вторият проблем, сподели Денков е, че „ сделките с ГЕРБ постоянно са били едни и същи - би трябвало да имаме единодушие хората, които се назначават, да бъдат допустими и от двете страни, само че през вчерашния ден силово, със съдействието на „ Възраждане “ ГЕРБ и Движение за права и свободи избраха този човек “.

От две седмици ГЕРБ към този момент бави приемането на разпоредбите за избор на състав на антикорупционната комисия, което е основно за битката с корупцията, съобщи още Денков.

Заради напрежението Денков сподели още, че единственият смисъл държавното управление да работи е, в случай че България се движи в вярната посока, изключително в този момент, когато сме " на една ръка " разстояние от Шенген.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР