Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да

...
Има вероятност учебната година да бъде удължена. Всички трябва да
Коментари Харесай

Има вероятност учебната година да бъде удължена, обясни образователният министър

Има възможност образователната година да бъде удължена. Всички би трябвало да се настроят, че лятото тази година ще се учи малко повече. Това съобщи пред bTV министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

„ Отсега би трябвало да си създадем настройки, че има евентуално образователната година да бъде удължена за сметка на месец юни и може би малко за сметка на юли. Ако се възстановят до 21-ви април образователните занятия, отучването ще бъде минимално “, разяснява Вълчев

„ Ако не стане, най-вероятно малко от юни и септември също ще се отучва.   ще навлезем в юни и малко от септември. Детските градини също би трябвало да основат тези настройки. Те сега не реализират отдалечено образование, защото то не е уместно за развиването на децата в тази възраст. Много родителите обаче са си изчерпали отпуските и няма да имат такива през лятото, някои няма да имат средства за частни занимални и школи, за това е значимо системата да предложи и тази алтернатива през лятото.  Трябва да предложим повече летни занимални. Всички би трябвало да се настроят, че лятото ще се работи повече “, прибавя той.

По думите му датите за изпитите за 4-и, 7-и, 10-и и 12-и клас могат да се изместят с една, две или три седмици, според от това по кое време ще бъдат възобновени образователните занятия.

„ Проблемът е при 12-и клас, тъй като е привързан с кандидатстване във висши учебни заведения и там би трябвало да се съгласува освен с нашите висшите учебни заведения, само че и с тези в останалите европейските страни. Имаме интензивна връзка с сътрудниците министри на образованието. Всички се въздържат от взимане на решения в тази посока. “, споделя още министър Вълчев.

Той изяснява, че няма да има нулева година. Според него подобен късмет е имало единствено в случай че не беше стартирано електронното образование и в случай че карантината продължи до края на образователната година, двете условия кумулативно.

„ До момента, в който беше оповестена изключителната обстановка, имахме към 60% от образователните занятия преминати. Ако имаме най-малко 80%, за което има предпоставки да се случи, няма проблем да се усвоят образователните стратегии “, споделя министърът на образованието.

Той разясни, че рано или късно матурите ще бъдат направени във всички страни и че няма да бъдат по отдалечен метод, защото това ще сътвори неравнопоставена среда.

По думите на Вълчев предлагането на някои шефове на учебни заведения за отпадане на външното оценяване за 4-ти и 10-ти клас и промени на изпита за 7-и клас и матурите е преждевременно и неаргументирано.

„ Прибързано е, тъй като сега е рано да се приказва за отпадане. Ако ограничаващите ограничения продължат и през юни и юли, тогава може да приказваме за това. В момента доста по-важно е да приказваме за вътрешното оценяване и настоящите оценки. “, разяснява министър Вълчев

„ Не е аргументирано, тъй като това, което чух, е че по този начин желали шефовете. Ако подходим по този метод, значи би трябвало да отпаднат всички изпити. Няма задоволително време. И предходни години сме били в сходни обстановки. Ще напомня 2007 – 2008 година, когато месец и половина съвсем всички учебни заведения не работиха по време на учителската стачка. Тогава година завърши обикновено “, прибавя той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР