Има вероятност от 25%, че Великобритания ще напусне Европейския съюз

...
Има вероятност от 25%, че Великобритания ще напусне Европейския съюз
Коментари Харесай

Шансовете за твърд Брекзит се оценяват на 25%, сочи проучване на Ройтерс

Има възможност от 25%, че Англия ще напусне Европейския съюз през март 2019-а година без постигането на съглашение, или така наречен " корав " Брекзит, сочи последно изследване на Ройтерс. Според същото изследване Английската централна банка ще изчака откакто Брекзит публично бъде реалност преди още веднъж да усили главните английски лихвени ставки.

Анкетата на Ройтерс сред 29-и август и 3-ти септември беше извършена в интервал на засилващ се напън върху английския министър председател Тереза ​​Май, която се пробва да показа в положителна светлина избраният от самата нея като положителен за бизнеса проект за Брекзит пред нейната лична партия и пред мощно разграничената по този значим въпрос страна.

Трябва да се има поради, че двете договарящи страни в лицето на Англия и на Европейския съюз не престават да спорят съществено по-малко от два месеца преди избрания период за реализиране на съглашение по отношение на изискванията за овакантяване на блока от Обединеното кралство.

На въпрос по отношение на вероятността за " корав " Брекзит, при който до 29-ти март 2019-а година няма бъде реализирано съглашение сред Европейски Съюз и Англия, междинната прогноза на интервюираните от Ройтерс икономисти е 25% - без смяна по отношение на тяхната оценка месец по-рано.

Девет от 34-те запитани икономисти обаче покачиха техните оценки за рисковете от " корав " Брекзит, като съгласно някои от тях вероятността за подобен отрицателен сюжет даже е достигнал 60 на 100. Едва четирима от интервюираните икономисти са понижили едва вероятността за сходен сюжет, до момента в който 21 от запитаните са запазили оценката си от предходното аналогично изследване.

" Шансовете на Обединеното кралство да напусне Европейски Съюз безспорно се покачиха в последно време и ние станахме по-малко уверени по отношение на дисциплинирания развой на Брекзит ", уточни един от интервюираните - Хауърд Арчър от EY ITEM Club. " Все отново към момента считаме, че е по-вероятно Англия и Европейски Съюз да сключат договорка, въпреки че до края на март следващата година би било доста мъчно тя да бъде утвърдена (от всички сегашни страни-членки на съюза) ".

Тъй като възможностите за реализиране на договорка са към момента огромни, вероятността за икономическа криза на Острова наподобява малко евентуална. Средните оценки на интервюираните икономисти демонстрират, че вероятността за криза в границите на идната година се дефинира на 15% и на 25% в границите на идващите две години.

Прогнозите за английския стопански напредък пък бяха ревизирани в низходяща посока предвид на към момента неналичието на изясненост за метода, по който Англия ще търгува с останалите страни-членки на Европейски Съюз от април 2019-а година и предвид на ескалиращата комерсиална война в международен проект. Според последното изследване на Ройтерс Брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство се чака да нарасне с 1,4% през идната година (под предходна прогноза за напредък от 1,5%) и с 1,6% през 2020-а година (без смяна по отношение на миналата анкета).

В същото време обаче интервюираните от Ройтерс икономисти допускат, че Английската централна банка ще увеличи с нови 25 базисни пункта главната английската рента до равнище от 1,0% малко след формалния Брекзит в края на март следващата година. Според същото изследване АЦБ ще усили лихвената ставка с още 25 пункта през 2020-а година. Прогнозите се базират на упованията, че към момента много високата инфлация на Острова няма да се върне към целевото равнище на централната банка от 2 на 100 най-малко до края на 2019-а година.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР