Има три основни начина за установяване и проследяване на заразени

...
Има три основни начина за установяване и проследяване на заразени
Коментари Харесай

Ген. Мутафчийски: Три са основните начини за установяване на COVID-заразата

Има три съществени метода за определяне и следене на инфектирани с ковид. Това разгласи ръководителят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг в Министерския съвет.

„ Според СЗО единственият меродавен метода за определяне на инфектиран от ковид е с real time PCR тест, който е муден, изисква инсталация и добре подготвен личен състав. Няма различен способ, който да е потвърдил повече своята надеждност. Това в България има опция да се открива при цялостен потенциал на лабораториите, които работят в размер на към 1000 – 1200 случая на ден. Това значи, че могат да се вършат към 30 000 теста месечно. Изразено като цени това е към 930 лева на месец. В в общата поръчка от Европейската комисия, за България са отделени 600 000 такива теста “, изясни ген. Мутафчийски. Впоследствие, министър председателят Борисов удостовери, че тези проби към този момент са поръчани.

Вторият метод за определяне на болен с ковид е посредством флуресцентен имунохроматографски способ, който е въз основата на антиген на повърхността на вируса. Идентифицирането става за към 5 минути с един дребен преносим уред. А в този момент се създават проби, сходни на тези за определяне на бременност, разясни ген. Мутафчийски и добави, че подобен вид проучване към този момент се прави на две места у нас, едното от които е ВМА. На този стадий обаче резултатите от този вид тестване към момента се наблюдават доста деликатно за степента на меродавност

„ Тези проби заради лесното им осъществяване ще дадат опция да се разпространяват всеобщо, тъй като не изискват кой знае какъв подготвен личен състав. Ние предвиждаме, че те могат да се вършат от 5000 – 10 000 – 20 000 на ден. Това значи, че на месечна база би трябвало да се вършат към 300 000 теста, които съгласно цената им сега, са към 10 млн. лева месечно “, пресметна ген. Мутафчийски.

Третият метод са така наречен бързи проби, които са подобаващи за използване, откакто се откри върхът на епидемията. С тях може да се откри какъв брой души са се разболяли без даже да открият и въпреки всичко са придобили имунитет.

„ Това се планува да бъде правено в необятни граници сред 20 000 и 40 000 дневно, което е към 10 милиона на месец “, разясни Мутафчийски.

Според него първият тест е извънредно значим, тъй като той е неоспорим резултат. Вторият тест открива новозаболели и това става доста по-бързо. Тези проби се планува да бъдат правени в рискови групи за откриването на новозаболели. Третият тип проби са значими след втората половина на епидемията, тъй като те ще дадат действителната фотография какъв брой души към този момент са придобили имунитет, които могат напълно умерено да работят.

„ Това ще даде основата, с цел да се освобождават ограниченията за ковид една по една и за съживяването на публичния живот и стопанската система. Това ще коства на държавното управление към 200 млн. лева месечно “, пресметна ген. Мутафчийски.

Той разясни, че в случай че в първия стадий на кривата се акцентира върху първия тип проби, което ще натовари сметката, то във втория стадий тестванията са много по-евтини, само че и по-масови.

Държавата ще поръча и обезпечи 400 хиляди бързи теста за идния всеобщ скриниг, който ще стартира след 4,6,8 или " колкото специалистите кажат " седмици, добави министър председателят Борисов. 

„ Хроматографските проби към този момент се ползват на две места, в това число и във ВМА. Много деликатно следим резултатите. Много бързо се развива историята с диагностиката на ковид. До преди три месеца не беше известно по какъв начин ще се диагностицира, само че в този момент има доста способи, някои сполучливи, други не толкоз сполучливи. При тези хроматографски проби се взима носогърлен секрет, който се разтврая с буфериращ разтвор и се накапва в една плочка, в която се търси самия вирус, а не досегът му с тялото. Затова се счита, че в случай че е позитивен, то в действителност е благонадежден способ. Фирмите дават към 70% гаранции за меродавност на теста, само че се работи и става все по-надеждна методика. Там се работи и по въпроса пробата да се прави без апаратче. По real time PCR също се вършат разработки, тъй че да се прави тестуване без екстракция на РНК “, изясни ген. Мутафчийски.  

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР