Има случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които

...
Има случаи на настъпила смърт в лечебни заведения, по които
Коментари Харесай

Прокуратурата разследва прикриване на смърт в болници

Има случаи на настъпила гибел в лечебни заведения, по които Изпълнителната организация "Медицински одит " е правила инспекции, само че не е сезирала прокуратурата. Това заяви пресцентърът на държавното обвиняване, откакто Върховната административна прокуратурата (ВАП) е направила инспекция в организацията.

Всички материали, свързани със смъртни случаи, са изпратени до съответните окръжни прокуратури за инспекция дали не става дума за закононарушението "причиняване на гибел при професионална несъобразителност ".

Освен това на 7 юни е формирано следствие в изпълнителната организация за закононарушение по работа, осъществено в интервала от 1 януари до 31 декември 2017 година Обвинителите са приели, че има данни за превишаване на власт от длъжностни лица от организацията за да се набави за проверяваните от организацията жители и компании полза - да не им бъдат съставяни актове и налагани санкции.

Разследването ще се води от спецпрокуратурата.

Освен това ВАП е открила, че от изпълнителния шеф са одобрени Инструкция за реализиране на контролната активност на организацията и Методически инструкции към нея. След като те са били съпоставени с актове от по-висок сан, прокуратурата е открила несъгласие. За образец от държавното обвиняване показват наредбата за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения, издадена от министъра на опазването на здравето.

В несъгласие с нея във вътрешните актове на организацията се планува осъществяване на инспекция без писмена заповед, позволява се опция да не се сформира констативен протокол при инспекция по документи в организацията и при липса на нарушавания и други

Според цитираната разпоредба за резултатите от инспекцията се сформира констативен протокол, който съдържа ред условия, включително и разкрити нарушавания, когато се сформира акт за установяването им. След това се изготвя отчет до изпълнителния шеф на организацията. ВАП е разкрила случаи, при които едвам в отчета се показват установените нарушавания.

"По този метод на процедура заключителният отчет до изпълнителния шеф на Изпълнителната организация "Медицински одит " предхожда съставянето на актове за определяне на административни нарушавания, въз основа на които същият орган взема решение за налагане или не на административно наказване ", аргументира се прокуратурата.

Тя е сезирала министъра да отпадне задължението за правене и показване на посочения отчет пред изпълнителния шеф на организацията. Той е сезиран и за потребността от смяна на Инструкцията за реализиране на контролната активност на организацията и Методическите инструкции към нея, които да бъдат приведени в сходство с наредбата за изискванията и реда за осъществяване на инспекции на лечебните заведения от Изпълнителна организация "Медицински одит ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР