Има шанс българското вето да бъде преосмислено, ако България се

...
Има шанс българското вето да бъде преосмислено, ако България се
Коментари Харесай

Н. Пр. Беа тен Тъшър: Има шанс българското вето да бъде преосмислено

Има късмет българското несъгласие да бъде преосмислено, в случай че България се върне към силата на своето лично българско председателство на Съвета на Европейски Съюз, когато предложи присъединението на Западните Балкани. Това съобщи пред БНР посланикът на Кралство Нидерландия у нас Н. Пр. Беа загар Тъшър .

" Вие бяхте огромните посланици на Западните Балкани за присъединение към Европейски Съюз през 2018 година и ги сложихте в дневния ред по един доста ловък метод. Като се фокусирахте върху прагматичните връзки - върху паневропейския кулоар номер 8, инфраструктурните планове, релсовия път и автомагистралата, които да свържат Варна и Черно море с Адриатическо. Защо да се губи това ", запита посланикът на Нидерландия в София.
 Илхан Кючук и 19 евродепутати упорстват Македония да стартира договаряния под изискване
Илхан Кючук и 19 евродепутати упорстват Македония да стартира договаряния под изискване

България е за начало на европреговорите, само че под изискване

Самата тя призна, че историята на Балканите е много динамична. Откакто съм тук, научих много за Западните Балкани и за комплицираните връзки тук, за дългата и трагична история. Историческата значителност на това място е дълбока. Имате богата история и това се отнася за всички страни тук, на Балканите. Дълга, турбулентна и впечатляваща е историята тук и от толкоз от дълго време. Докато в Нидерландия сме били потънали в ниските води, тук сте имали мощна и витална история . Когато се разхождах по Никополис пъкъл Иструм, усетих това необикновено привличане от предишното, сподели Беа загар Тъшър.

" Невинаги ние извън разбираме цялата тази трудност. България би трябвало да прави по-добър пиар. Трябва да можете да обясните цялата тази трудност на историческото завещание. Ако историята е добре изучена и оценена, тя не може да се трансформира в спънка пред бъдещото ", счита посланикът на Нидерландия у нас.
 Нередно било да има интернационален напън върху страната ни поради С. Македония
Нередно било да има интернационален напън върху страната ни поради С. Македония

Според Каракачанов ясно желаеме повече от Скопие да станат част от Европейски Съюз

Днес в Хага стартира международна конференция, отдадена на свободата на медиите. Тя е озаглавена " Журналистика без боязън и слугинаж ". По този мотив Н. Пр. Беа загар Тъшър съобщи, че е основно да имаме свободни медии на всички места по света, тъй като медиите държат виновни бюрократите, политиците, предприемачите.

" Вие разследвате, вие проучвате, вие разберете истината, или най-малко се пробвате... Това е тази толкоз значима функционалност, която публицистите имате като четвърта власт във всяка народна власт, да държите хората на власт под доклад . ", сподели Н. Пр. Беа загар Тъшър за публицистите.

Нидерландия заема петото място, а България е на 111-та позиция в класацията на " Репортери без граници ". На въпрос какво в Нидерландия значи медиите да имат независимост, тя отговори: " Питате ме за тайната рецепта, която напълно не е загадка . Тя гласи: политиците и държавното управление да не допират медиите, да не се месят, да не се бъркат в публицистичната политика ", сподели тя.

Много е елементарна рецептата за политиците - не се месете, повтори тя.

Съветът й към политиците е да обезпечат бистрота! Знам, че лишава и лишава време, само че това е част от отговорностите на администрацията, на страната, на политиците. Невинаги е елементарно да се усмихваш в такива моменти, само че това е, което ние като жители чакаме администрацията, бюрокрацията, държавното управление да вършат .

Запитана има ли връзка сред към момента затворената пред България врата за Шенген и върховенството на закона и свободата на медиите, дипломатът Беа загар Тъшър цитира своя министър председател Марк Рюте в имитация към българския министър председател. " Г-н Борисов, има изгода от върховенството на закона, то се отплаща... безусловно. То дава освен морални преимущества, само че и носи директна облага ", е споделил Рюте.

Ние разбираме нетърпението на България да бъде част от Шенген, да бъде жизнерадостен член на Европейски Съюз и в това отношение, както към този момент е и в " чакалнята " за еврото - нещо което остана недотам видяно, а аз доста се веселя за вас. Членовете на нашия парламент желаят да видят таман това - че в България се съблюдава върховенството на закона. Така че България е тази, която би трябвало да покаже съответни резултати, че има господство на правото, че е обезпечена независимостта на правосъдната система и че има битка с корупцията по високите етажи на властта. И държавното управление ви е доста наясно с това, изясни посланикът на Нидерландия у нас.

Ние сме доста прагматичен народ и търсим доказателства, сподели тя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР