Има сериозно увеличение на необслужваните заеми, показват нови данни на

...
Има сериозно увеличение на необслужваните заеми, показват нови данни на
Коментари Харесай

Необслужваните кредити надхвърлиха 4 млрд. лева

Има съществено нарастване на необслужваните заеми, демонстрират нови данни на Българската национална банка - за първото тримесечие на годината. Ръстът е с повече от 10%. Докато за последната четвърт на 2023 година заемите с просрочие над  три месеца са били на обща стойност 3.85 милиарда лв., в този момент сумата е 4.27 милиарда лв..

Това е още един сигнал, че на кредитния пазар в България има рисково прегряване - изключително при жилищните заеми. В контрастност със протичащото се в цяла Европа у нас лихвите по ипотеките за дом остават редордно ниски, което води до продължаващ взрив в тегленето на заеми.   

През януари - март бpyтният ĸpeдитeн пopтфeйл нa бaнĸoвaтa cиcтeмa се е нараснал с 2,7 млpд. лeвa, като за първи път надминава 100 млpд. лeвa. Основната заслуга за този връх е точно на семействата - заемите за тях са нарастнали с 1.8 милиарда лв..

Иĸoнoмиcти от дълго време предизвестяват, че в тези върхове са притеснителни. 

" Този напредък на кредитирането е нездравословен - няма никаква с действителната стопанска система и с естественото развиване на жилищния и строителния пазар. Балонът се надува и в случай че това наливане на пари на имотния пазар продължи, нещата няма да свърша добре, разяснява още в края на март икономистът Георги Ангелов.

Българска народна банка също неведнъж предизвестява за рисковете и от време на време припомня на банките да са по-взискателни към клиентите, на които отпускат финансиране.

Според Георги Ангелов обаче единствено рекомендации и предизвестия не са задоволителни, а централната банка би трябвало да вземе спомагателни ограничения.

" Банките чупят за следващ път върхове - единствено за за март са отпуснали 630 млн. лв. нови жилищни заеми (без да отчитаме предоговорени заеми и рефинансирания) - за съпоставяне, през март 2023 година тази стойност е била 454 млн. лв. ", разяснява Лъчезар Богданов от Института да пазарна стопанска система, във Facebook. И добавя, че за първите 3 месеца на 2024 година новоотпуснатите заеми са 1642 млн. лв., или с 49% повече от отпуснатите през първото тримесечие на 2023 г.

" Кредитната агресия се трансформира в макроикономически проблем, изкривяващ във все по-значима степен стопанските връзки и тласъците за ориентиране на капитал и предприемаческа сила и структурата на пазара на труда ", показва специалистът.

Десислава Николова, кредитен съветник, обръща внимание на различен аспект -  банковите заеми в действителност порастват като размер, само че като брой понижават. " Има всеобщ спад през първото тримесечие (слава богу), включително и при фирмените, и при заемите за семейства. Т.е. очевидно този растеж в цената на заемите е ценови/инфлационен, показва Николова.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР