Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата на чл. 103

...
Има сериозна необходимост от тълкуване на нормата на чл. 103
Коментари Харесай

Филчев със съвет към президента

Има сериозна нужда от пояснение на нормата на член 103 от Конституцията по отношение на имунитета на президента, безапелационен е някогашният основен прокурор Никола Филчев. " Така че, отнася се за една нужда, а не за някакви задявки с президента. Касае се за едни рутинни дейности на прокуратурата, които не са някакви трагични осъществявания, че да пораждат някакви обвинявания в обществото ", разяснява Филчев в изявление за Неделята на NOVA.

И посъветва президентската институция да почита прокуратурата и да не се майтапи с основния прокурор. Той не вижда да има напрежение сред Иван Гешев и Румен Радев, само че регистрира, че " по-скоро има едно отношение на президента към прокуратурата, което на мен ми се вижда необичайно ".

В поддръжка на думите си, че президентът показва изключително отношение към основния прокурор, Филчев изреди това, че още преди година Румен Радев инициира разискване на критериите, на които би трябвало да дава отговор новият обвинител номер едно.

Филчев сподели, че не утвърждава това, като опонира, че тези критерии са посочени в закона за правосъдната власт. На последващо място той напомни отхвърли на президента от първия път да подпише указа за избора на Гешев от Висш съдебен съвет.

И даде трети образец - отсъствието на президента на 19 декември от Съдебната палата, когато всички погледи са били ориентирани натам, тъй като стартира нов седемгодишен мандат на основен прокурор. " В същия този миг президентът не зачете встъпването в служба ", подлага на критика Филчев държанието на Радев.

  " Аз споделям обстоятелствата, които демонстрират неговото отношение към прокуратурата ", добави той и разкритикува президента, че единствено на стотина метра в президентството е обсъждал мястото и ролята на основния прокурор и прокуратурата  и изваждането й от правосъдната власт.

Целта на президентските диспути била да се извади прокуратурата от правосъдната система. Но когато това се случи, тя щяла да се съобщи към партийната власт, която се образува от ръководещата партия. „ Следователно изваждаме прокуратурата от самостоятелната правосъдна власт и я даваме в ръцете на ръководещата партия. Това ли е задачата на конституционните промени, които има намерение да организира Радев? ”, запита Филчев.

  " Ще се върнем към едно отминало време ", предизвести Филчев. Той не скри, че е бил безпределно засегнат от есемеса, изпратен от президентството на основния прокурор.

„ Някаква секретарка призовала основния прокурор да се яви в президентството с есемес. Това ми наподобява като една несъответствуваща смешка. Мен никой не ме е викал с есемес. Първанов ходеше по терлици, с цел да не ме нервира, тъй като знаеше, че съм нервозен.

Не се шегувайте с прокуратурата! Това е държавна работа и там няма страсти ”, безапелационен е Филчев.  " Дължиш на страната и обществото един спокоен звук в полза на добруването на народа ", сподели Филчев по адрес на Румен Радев.

По мотив разногласието дали непозволено прокуратурата не е извадила СРС-та от следствие на шефа на Военновъздушни сили, проф. Филчев разяснява, че съгласно наказателния закон наблюдаващият прокурор може да огласи събраните материали.

„ Съгласно член 145 А от Наказателен кодекс информацията, събрана посредством СРС-та може да се употребява за две цели - за опазване на националната сигурност или за потребностите на наказателното дело. В същото време Наказателно-процесуалният кодекс споделя, че наблюдаващият прокурор може да позволи да се разгласят всички материали по следствието. Първата норма е общата, а втората - специфичната. Стане ли добитата информация посредством СРС част от доказателствата по делото, тя се подчинява на специфичния режим, очакван в Наказателно-процесуален кодекс, а това значи, че прокурорът може да назначи тази информация да бъде разгласена ”, сподели още Филчев.

Той похвали Иван Гешев, че връща възприятието за правдивост у хората. " Още преди време споделях, че от моите усещания за Иван Гешев считам, че това е един съдбоносен човек и той ще издигне работата на прокуратурата на друго ниво, а обществото има потребност – нарушителите в пандиза ", съобщи Никола Филчев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР