Има региони в страната, където предлагането на земеделска земя за

...
Има региони в страната, където предлагането на земеделска земя за
Коментари Харесай

Колко струва декар земя в различните части на страната

Има райони в страната, където предлагането на земеделска земя за продажба е съвсем нулево. Както и райони, като сливенския да вземем за пример, където търгуването е интензивно, поради бизнеса с фотоволтаици. Плодородните земи в равнините също се радват на огромен интерес. Рентите нарастват на доста места и това кара притежателите да не търсят купувачи към този момент. В същото време поради инфлацията търсенето се е нараснало, тъй като земята е добра инвестиция, за която не се заплаща налог, споделят експерти. Как се движат цените на земеделската земя? Търсят ли се имоти и в кои региони на България? Продават ли хората или избират да получават лихва? Това ревизираха кореспондентите на Българска телеграфна агенция в страната.
 
В Бургас търсенето е интензивно, предлагането - нищожно
 
Шарена е ценовата картина на пазара на аграрни земи в Бургаско, пазарът е разтревожен и цените вървят нагоре. В региона на Бургас цените стартират от три - четири хиляди лв. за декар и стигат до 12 000 евро според от категорията на земята и разположението. Ако попада до строителни граници, близостта до връзка и така нататък Това сподели за Българска телеграфна агенция, Златка Кузманова, притежател на организация за недвижими парцели. По думите й по отношение на предходната година има покачване на цените. Търсене има, нищожно обаче е предлагането. Като причина Кузманова уточни увеличените цена на арендните контракти. Сега варирали от 50 до 60 лв. на декар според от категорията на земята. Най-много се търсели в региона на Община Камено.
 
Заради стагнацията хората гледат да си запазят земята, която им обезпечава едни сигурни пари, счита Кузманова. По-голям интерес купувачите демонстрират към земите с по-големи площи, към тези от един-два декара, бил по-слаб.
 
Във Варненско цената за декар надвишава 4000 лв.
 
Във Варненско цените на земеделската земя са измежду най-високите в страната. Стойността варира съгласно категорията и местоположението на терена. В момента декарът върви приблизително сред 1200 и четири хиляди лв., демонстрира изследване на Българска телеграфна агенция измежду компании, които се занимават с този вид търговия. Близо до Варна цените са най-високи. Има предложения и по 10 хиляди евро за декар необработваема земеделска земя, само че с панорама към морето. В селата, покрай регионалния център, могат да се намерят земи по три хиляди лв. декара, само че в региона на Аксаково, да вземем за пример, има предложения, които доближават двойно повече.
 
Обработваемите аграрни терени в района също нарастват. Цената на декар богата земя към този момент може да надвиши четири хиляди лв..
 
Рентите също вървят устойчиво нагоре. За последните 10 години във Варна те са се повишили от приблизително 25 лв. до 66 лв. за декар. За 2022 година година, по данни на компаниите, някои от арендаторите са изплащали ренти и над 100 лв. на декар.
 
Във Видинско цените не престават да се подвигат
 
Във Видинско търсенето на земеделска земя доста надвишава предлагането, сподели за Българска телеграфна агенция брокерът на недвижими парцели Юлия Чекерендова. „ Цените са високи и хората се надяват, че ще не престават да се подвигат и може би по тази причина не продават “, разяснява тя.
Брокерът изясни, че през последната една година няма промени във връзка с трендовете на пазара на земеделска земя в област Видин. В момента цената на земеделската земя във Видинско е сред 2000 и 3500 лв. за декар според от региона, в който е парцелът, от категорията на земята, от размера на имота, изясни Чекерендова.
 
Най-голямо е търсенето на обработваеми аграрни земи в регионите, които са известни с плодородието си – Ново село, Покрайна, Капитановци, Гомотарци, Кошава, уточни Чекерендова. Тя посочи, че там работят и най-едрите арендатори и аграрни производители. Те търсят да закупят в допълнение земя, която да обработват и могат да си разрешат да платят и по-висока цена.
 
 istock istock
Пазарът във Врачанско е доста сгънат, предлагането - съвсем нулево
 
Нулево на процедура е предлагането на аграрни земи във Врачанско, разясниха за Българска телеграфна агенция от сектора. Според тях пазарът е доста сгънат, като търсенето надвишава предлагането. Причината за това е покачването на рентите, които се дават на притежателите - от 80 лв. до 120 лв. на дка обработваема земя.
 
Цената ѝ при покупко-продажба се дефинира най-много от това къде се намира и дали се обработва. Варира от 1000 лв. до 3500 лв. на дка.
 
В Ловешко земеделските притежатели окрупняват парцелите си
 
За последните години фрапантно се е покачила цената на земеделската земя в Ловешко, заяви за Българска телеграфна агенция Борислав Герганов, аграрни производител и притежател на организация за недвижими парцели.
 
Ако преди четири-пет години полските земи са коствали под 1000 лв. за декар, то в този момент доближават сред 2000 и 3000 лв.. По думите му на пазара са останали единствено неподлежащи на механизирана обработка земи. „ Има такива, които оферират необработваеми земи на цената на обработваемите и единствено сходни разгласи стоят. Няма нещо, което да излезе на пазара и да не се продаде “, уточни Борислав Герганов.

Какви ренти изплащат тази година

Той сподели още, че в Троянско има доста необработваеми, пустеещи земи, които нямат никаква стойност.
 
По данни на териториалното статистическо бюро в Ловеч междинната цена на покупко-продажбите със земеделска земя през 2021-а година в региона е 694 лв. на декар. От осемте общини в района най-скъпа е земята в Луковит – 834 лв. на декар, а най-ниска е в Троян - 510 лв. на декар. В Ловеч декар земя се е продавал за 666 лв..
 
Плодородните аграрни земи в Монтанско стигат до 2000 лв. на декар
 
Декар земеделска земя в равнинната най-плодородна част на област Монтана се търгува по 1500-2000 лв., като максимален интерес от купувачите има в общините Медковец, Якимово, Лом и Бойчиновци, заяви за Българска телеграфна агенция Борис Ангелов, който е ръководител на Регионалния център на Софийската стокова борса в Монтана.
 
В полупланинската част на района цените варират от 600 до 1000 лв., в община Монтана са към 800. В планинската част неатрактивните земи се продават по 100-200 лв.. В момента на пазара има и търсене и предложение, само че търговията е в дребни размери, посочи Ангелов.
 
Част от притежателите на земи избират да ги продадат и с цел да вземат едновременно по-голяма сума пари, само че други не бързат и отдават земята си под аренда, с цел да им носи непрекъснати приходи. Към момента арендаторите в област Монтана заплащат от 40 до 100 лв. на декар, а на някои места и до 150. В предишното са останали времената, в които рентата се изплащаше в натура – олио, зърно, царевица и така нататък, заяви още Борис Ангелов.
 
 istock istock
До 500 лв. на декар коства земята в Пернишко
 
От 300 до 500 лв. на декар се търгува земеделската земя в Пернишко, заяви за Българска телеграфна агенция Венцислав Митков - ръководител на съдружие " Обединени аграрни производители ". Цената се дефинира според от категорията и местоположението ѝ. В минали години цените на земеделските земи в района са варирали сред 180 и 200 лв. за декар.
Цената на рентата в област Перник стартира от 25 и стига до 70 лв.. И тук притежателят на земя може да реши дали да получи полагащата му се сума или да я размени за жито, царевица, слънчоглед, брашно или олио. В 90 % от случаите се избира паричният еквивалент.
 
Около 2000 лв. за декар се търгува обработваемата земя в Плевенско
 
Средно към 2000 лв. за декар се продава обработваемата земя в област Плевен. Това сподели изследване на Българска телеграфна агенция измежду компании, които се занимават с отдаване под аренда на земя и организации за недвижими парцели. Цената на декар равнища зависи каква категория е тя, в кое землище на региона е, каква е почвата, разяснява Кристиян Цветанов, управител недвижими парцели. Той акцентира, че декар обработваема земя може да се продаде за 1100 лв., само че цената може и да надвиши 2000 лв., изключително, в случай че става въпрос за по-голям имот с повече декари.

Как се дефинира каква лихва ще получите от земята си

Рентата също варира, сочат данните на компании в Плевенско. Средно в региона за декар се изплащат от 40 до 100 лв.. По-ниската цена е в землищата с камениста почва, където добивите не са високи.
 
Под 1500 лв. за декар е цената на нивите в Разградско
 
Средната цена на земеделската земя в област Разград през 2021 година е 1254 лв. за декар, съгласно данни на Националния статистически институт. Това сподели за Българска телеграфна агенция Даниела Данаилова, шеф на отдел „ Статистически проучвания – Разград “ към Териториалното статистическо бюро – Север. По думите ѝ година по-рано междинната стойност на земеделската земя в района е била 1165 лв.. Данаилова посочи, че анализът за 2022 година към момента не е подготвен.
 
Между 29 и 138 лв. на декар е рентата на земеделската земя в област Разград. Средното годишно рентно заплащане за един декар ниви за стопанската 2022-2023 година в района е несъмнено въз основа на данните, предоставени от общинските служби по земеделие, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на Областната дирекция „ Земеделие “ в Разград Иван Борисов. Най-високи суми са получили притежателите на земя в община Исперих, а най-ниски ренти са дадени в селата Веселина и Балкански – по 29 лв. на декар.
 
В Русенско не продават, избират лихва
 
За година цената на декар обработваема земеделска земя в Русенско се е повишила двойно. Търсенето е огромно, само че няма предложение, сподели за Българска телеграфна агенция шефът на организация за парцели в Русе Мая Василева. Тя изясни, че цената на декар обработваема земя в област Русе в този момент е сред 2300 и 2500 лв. на декар. В началото на предходната година тя е била към 1200 лв. на декар.
 
В момента има доста огромно търсене за закупуване на земя, само че никой не продава. Собствениците избират да взимат лихва. В Русенско тя е сред 70 и 100 лв. на декар за година, изясни Василева. Тя даде образец, че поради огромното търсене и неналичието на предложение декар земя е бил продаден неотдавна за 4500 лв.. По думите ѝ причина за огромното търсене за закупуване на земя е инфлацията. Хората, които имат спестявания, избират да ги вложат в земи, за които у нас не се заплаща и налог, изясни Василева.
 
 istock istock
В Самоков избират рентата
 
Заради инфлацията се подвигнаха доста цените на обработваемата земя. Преди наемът за декар струваше към 25 лв., а в този момент под 30 лв. няма на никое място, само че това доста зависи къде се намира равнищата (обработваемата земя) и каква е категорията ѝ. Цените могат да стигнат и до 70 - 80 лв. в нашия регион. Ако обработваемата земя, се намира наоколо до река или напоителен басейн, е по - скъпа, наоколо до гората нейната цена е относително по - ниска, изясни за Българска телеграфна агенция младият аграрни производител Георги Щъркелов.
В този бизнес множеството хора по-скоро желаят лихва, в сравнение с да си продадат земята, тъй като главният проблем е, че една обработваема земя има доста наследници и съвсем постоянно не могат да се схванат между тях.
Цените на година чартърен на декар варират от 30 до към 100 лв..
 
С 10 - 15% са се повишили цените на земята в Старозагорско
 
През 2022 година цената на земеделската земя в Старозагорско се е повишила с 10-15 % спрямо миналата година. Това сподели за Българска телеграфна агенция Николай Георгиев, притежател на организация за недвижими парцели. От думите му стана ясно, че нарастването е друго според от обитаемото място, параметрите на земята и нейната категория. През 2021 година най-скъпа е била земеделската земя в община Павел баня- 1085 лв. за декар, следвани от община Опан - 1027 лв. на декар и Стара Загора- 979 лв. на декар. Най-ниска е цената в община Братя Даскалови - 570 лв.. Това сочи окончателната статистика на Националния статистически институт. Средната цена на декар в региона е 897 лв.. За съпоставяне през миналата година цената на декар е достигнала 1500 лв., уточни още Георгиев.
 
През 2021 година цената на земята, която е била давана под аренда е била най-висока в Раднево, като е достигнала 48 лв. за декар, следвани от Стара Загора, Чирпан и Опан - 44 лв.. Най-ниска е цената на земята под аренда в община Павел баня.
 
В Търговище декар земя се търгува към 1000 лв.
 
В Търговище има растеж на цените както при търгуването, по този начин и при рентатата. Но все пак региона е на 14-то място по цени на покупко-продажби с ниви и на 12-то място по цени на рентите в страната. Пред последните няколко години цената на декар последователно нараства. През 2021 година междинната цена на декар ниви в региона доближава 978 лв.. Това е със 7.5 на 100 повече спрямо 2020 година, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Териториалното статистическо бюро – Североизток.
 
Според експертите, от 2014 година насам се регистрира растеж при междинни цени на покупко-продажбите със земеделска земя в област Търговище. Докато през посочената година цената на декар е била 747 лв., то през 2021 година към този момент 978 лв., сочи информация. Област Търговище е на четиринадесето място в страната по цена на покупко-продажби с ниви през 2021 година, добави Боян Бончев – основен специалист в институцията.
 
Най-висока e цената на покупко-продажбите с ниви в община Попово - 1255 лв. на декар. Най-ниска е цената на покупко-продажбите с ниви в община Омуртаг - 440 лв. на декар.  Средната цена на наем на един декар ниви в област Търговище доближава 47 лв., което е с 9.3 % повече по отношение на 2020 година Има растеж от 45 на 100 на рентата на непрекъснато затревените площи, споделят експерти. Областта е на дванадесето място в страната по цена за наем на един декар ниви през 2021 година Конкретно за област Търговище най-висока е цената за наем/аренда на един декар ниви в община Опака - 56 лв. на декар, а най-ниска е в община Антоново - 25 лв..
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР