Има промяна в сроковете, в които може да се използва

...
Има промяна в сроковете, в които може да се използва
Коментари Харесай

Нови срокове на валидност за ковид сертификатите

Има смяна в периодите, в които може да се употребява европейският зелен документ при в този момент ваксиниращите се, излиза наяве от днешната заповед на министъра на опазването на здравето.
Цифровият Коронавирус документ на Европейски Съюз за приключен имунизационен курс към този момент ще важи едвам от датата на слагане на втората доза ваксина и от 15-ия ден от датата на слагане на еднодозова ваксина.

Сертификатът за недовършен имунизационен курс с двудозова ваксина може да се употребява от 15-тия до 30-тия ден от датата на слагане на първата доза ваксина.
От същата заповед излиза наяве, че България ще признава коронавирус документи, издадени от страни отвън Европейския съюз.

Аналог от трета страна на европейския дигитален COVID-19 документ за имунизация:

Документът би трябвало да съдържа:
трите имена на лицето;дата на раждане;дата на която е сложена съответната доза ваксина;пореден номер на дозата;общият брой сложени дози при ваксини, които се слагат двукратно или повече пъти;търговско название на поставената ваксина;наименование на производителя/притежателя на разрешението за употреба;държавата, в която е публикуван документът и наименованието на издаващия способен орган.
Аналогичният документ за незавършена имунизация ще бъде годен от 15-тия до 30-тия ден от датата на слагане на първата доза.

Аналогичният документ за цялостен имунизационен курс ще бъде годен в същия период като европейския - една година .

Аналог от трета страна на европейския дигитален COVID-19 документ за преболедуване, потвърдено с PCR проучване или с бърз антигенен тест:

Документът би трябвало да съдържа:
трите имена на лицето;дата на раждане;дата на първия позитивен резултат от PCR проучване или от бърз антигенен тест и позитивен резултат (Positive);данни за лечебното заведение, направило проучването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ документадържавата, в която е направено проучването.
Аналогичният документ ще бъде годен от 11-ия до 365-ия ден от датата на първия позитивен резултат от осъществено PCR проучване или бърз антигенен тест.

Аналог от трета страна на европейския дигитален COVID-19 документ за проучване с PCR или с бърз антигенен тест:

Документът би трябвало да съдържа:
трите имена на лицето;дата на раждане;вид на проучването, изписан на латиница (PCR или RAT) и негативен резултат (Negative);дата и час на взимане на проба за изследване;търговско название и производител на теста (задължително за бързите антигенни тестове);наименование на лабораторията/лечебното заведение, направило проучването.
Срокът на годност на аналогичния документ е д о 48 часа от извършено проучване с бърз антигенен тест или до 72 часа от извършено PCR проучване .

Междувременно има промени при периодите на годност за европейските коронавирус документи

при имунизиране с еднодозова ваксина документът ще бъде годен от 15-ия, а не 14-ия ден, както беше до момента

документът за преболедуване също ще бъде годен от 15-ия а не 11-ия ден
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР