Има предварителна яснота как ще действа механизмът в подкрепа на

...
Има предварителна яснота как ще действа механизмът в подкрепа на
Коментари Харесай

Основната цел на мерките в подкрепа на бизнеса е да не се допускат съкращения

Има предварителна изясненост по какъв начин ще работи механизмът в поддръжка на бизнеса от страна на страната. Предприятията изготвят лист на чиновниците, които смятат, че биха желали да съкратят заради понижения размер на работа и аплайват пред Агенция по заетостта.Това уточни Станислав Попдончев, заместник-председател и основен финансов шеф на Българската стопанска камара по Bloomberg TV.

"По предварителни критерии организацията ще прави оценка до какъв брой предприятието е наранено от рецесията. Тези критерии към момента не са създадени и следва да бъдат направени. Ако предприятието получи утвърждение, се изпраща информация до Национален статистически институт и от там ще бъдат изчислени самостоятелно за всяко едно от засегнатите лица евентуалните компенсации ", уточни специалистът.

Попдончев изясни, че за всяко едно лице Национален осигурителен институт ще преведе сумата на работодателя, който ще има уговорката да изплати 100% от възнаграждението на лицето. По думите му критериите за държавна помощ ще бъдат направени взаимно с присъединяване на представителите на бизнеса и синдикатите. "Целта е да не се позволява редуциране или освобождение на чиновници ", акцентира той.

Според него е значимо тази мярка да се случи доста скоро. Дори и да започва след месец и половина, може да е късно за компаниите.

Попдончев приказва и за концепцията да се подкрепи бизнеса посредством Българската банка за развиване. "Помощта ще става през комерсиалните банки. Идеята на мярката е да се обезпечи еластичност на комерсиалните банки при предоговарянето на финансовите условия по съществуващи заеми и отпущането на нови, с цел да има буфер за бизнеса ", сподели шефът на Българската стопанска камара.

Гостът означи, че последствията от рецесията ще би трябвало да се ръководят дълго време след приключването на изключителното състояние. "Поставихме и въпроса за смяна на множеството административни периоди ", съобщи той, заключвайки че периодите за годишно счетоводно привършване и заявления по закона за корпоративно подоходно облагане ще се удължат.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР