Има опити да се преиначи научната истина. Русия се покръства

...
Има опити да се преиначи научната истина. Русия се покръства
Коментари Харесай

БАН: Русия се покръства с изцяло български книги

Има опити да се преиначи научната истина. Русия се покръства 998 година с напълно български свещеници, с напълно български книги. Това разгласи доцент Ваня Мичева от Института по български език към Българска академия на науките.

Коментарът й е във връзка вчерашното изявление на съветския народен представител Анатолий Карпов, че в Русия считат, че славянската писменост е пристигнала от Византия. Доц. Мичева бе безапелационна, че има 150-годишен труд, който е открил, че кирилицата е основана в България. Това се удостоверява от проучванията освен на български, само че и на задгранични учени.

"Глаголицата е основана от двамата братя Кирил и Методий, повече от Константин Кирил Философ във връзка отиването в Моравия, днешна Чехия. Византия постоянно е имала интерес да уголемява сферата си на въздействие и е разрешила за тези славяни да бъде основана писменост ", изясни доцент Мичева.

Тя описа, че глаголицата е била сложна за изписване и за съдаване на огромна литература по това време. Затова се е наложило да бъде написана нова писменост - кирилицата. В нея има 24 букви, които са заимствани от гръцките, само че останалите са истински и "отразяват спецификите на нашата тирада ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР