Има няколко вида оцет като най-основно можем да ги разделим

...
Има няколко вида оцет като най-основно можем да ги разделим
Коментари Харесай

Кулинарно приложение на оризовия оцет

Има няколко типа оцет като най-основно можем да ги разделим на ябълков, винен, балсамов, оризов. У нас най-често са употребявани ябълковият и винен оцет, в последно време в кухнята влиза и балсамовият. За оризовият оцет, обаче не знаем задоволително и може би по тази причина и не го използваме.

Оризовият оцет не е изключително известен в българската кулинария. Той се употребява най-много в японската и китайската кухня като е бил известен още при започване на 3 век. По това време оризовият оцет не е бил наличен за всички хора – можели са да си го купят единствено най-богатите и заможните.

През 7 век в Япония стартират да поставят оцета в консерви от риба. Те разбрали, че рибата провокира оризът да отделя млечна киселина. Тази киселина в действителност е повода рибата да се маринова. Дори се счита, че това е основата на много известното към този момент и у нас суши.

 Зеленчуци, оцет и зехтин

Но за жалост тази концепция не била доста употребена – става известно, че приготвена по този метод, на рибата са й нужни от 2 до 12 месеца, с цел да се маринова. Ако приказваме за произвеждане – това звучи невероятно дълго. През 16 век оризовият оцет става същински известен и се употребява много.

 Домашно суши

В Китай оризовият оцет се разделя на три типа – бял, червен и черен. При по-висок холестерол може да се употребява аленият, тъй като съдържа гъба (Monascus purpureus), която ще помогне за нормализирането му.

Оризовият оцет в Япония е два типа. В китайската и японската кулинария оцетът е от значително значение – наедно с незаменимия соев сос. Това в действителност са двете подправки, които постоянно участват на трапезата.

Най-често оризов оцет се употребява за приготвянето на другите типове суши. С него се маринова риба или морски артикули. Освен това е доста подобаващ за овкусяване на ориз и салати – придава по-различен усет.

Използва се постоянно за изработката на ястия с риба или птици, както и за сосове. Много подобаващ е овкусяване на салата с броколи. Заради съставките си оризовият оцет усъвършенства имунната система.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР