Има някаква ирония, може би горчива, във факта, че зад

...
Има някаква ирония, може би горчива, във факта, че зад
Коментари Харесай

Adidas и Puma – две легенди, едно семейство

Има някаква подигравка, може би горчива, във обстоятелството, че зад двете най-известни марки спортни обувки в света стоят двама родни братя, почнали бизнеса си дружно и по-късно скарали се вечно. Ади и Руди Даслер са създателите на марките Adidas и Puma. Историята им е повтаряне на динамичната и цялостна с обрати орис на Европа през ХХ век, която предрешила и посоките на техния бизнес. Ползвали пералното помещение в родната си къща за завод, в който произвеждали ортопедични обувки и пантофи от материали, останали от войната. През 1920 година в градчето Херцогенаурах в Бавария братята Адолф и Рудолф Даслер стартират да създават обувки с вярата по този начин да изхранват фамилиите си в тежките следвоенни години . Цялото произвеждане било концентрирано в дома им, като употребили пералното помещение в родната си къща за завод, в който произвеждали ортопедични обувки и пантофи от материали, останали от войната. През 1924 година производството почнало да нараства и се преместило в същинска фабрика за обувки, наречена Gebrüder Dassler Schuhfabrik. Във фабриката работели 12 индивида, които произвеждали 50 чифта обувки дневно. Двамата братя били съвършен търговски тандем – Ади бил цялостен с хрумвания, Руди бил непостижим в търговията. През 1925 година точно Адолф Даслер измислил първите в света спортни обувки с бутони изпод. Скоро те станали главният продукт, създаван от фабриката.

За славата на обувките Adidas изключително съдействали олимпиадите. Още през 1928 година няколко спортисти се състезавали с " бутонки ", през 1932 година те станали повече, а през 1936 година персонално Ади Даслер отишъл в Олимпийското село в Берлин и убедил именития Джеси Оуенс да се състезава с обувки Adidas. Това било първото в света спонсорство на цветнокож състезател. Adidas били и първата компания, която се сетила, че може да слага рекламите си непосредствено на стадионите и спортните уреди. Adidas били първата компания, която се сетила, че може да слага рекламите си непосредствено на стадионите и спортните уреди. През 1939 година почнала войната. Като членове на нацистката партия двамата братя Даслер били мобилизирани. Фабриките западнали, а директно след края на войната Рудолф бил изпратен в лагер. Адолф възстановил производството на обувки и изнасял в Съединени американски щати, само че по този начин и не оказал помощ на брат си да излезе от лагера по-бързо. Дали поради това или за друго, само че, когато бащата на Ади и Руди починал през 1948 година, те се разделили вечно и не си проговорили до края на живота си . Адолф застанал отпред на марката Adidas, която кръстил на себе си, а Руди основал Puma. Двете компании били смъртни врагове – алегорично централите им се помещавали от двете страни на реката в Херцогенаурах.

Така в семейство Даслер почнало състезание, което продължава и до през днешния ден. Всеки от братята се опитвал да надмине другия по досетливост и триумфи. Клиентите прочее единствено печелели от това. През 1976 година на олимпиадата в Монреал в екипи на Adidas са били извоювани 75 златни, 86 сребърни и 88 бронзови медала – този връх не е усъвършенстван и до през днешния ден. През 1953 година Adidas почнали да създават и артикули, разнообразни от обувки – в началото спортни чанти, по-късно и облекла. Славата на марката била толкоз огромна, че през 1976 година на олимпиадата в Монреал в екипи на Adidas са били извоювани 75 златни, 86 сребърни и 88 бронзови медала – този връх не е усъвършенстван и до през днешния ден.

Руди също разчитал доста на показване на спортистите с обувки Puma на олимпиадите, като фокусът на марката бил върху леката атлетика. През 1968 година Puma за първи път в света показали обувки, които се закопчавали със залепване, а не с връзки. По-късно те патентовали и първата в света технология за разработване на подметки на спортни обувки, наречена Cell. През 1968 година Puma за първи път в света показали обувки, които се закопчавали със залепване, а не с връзки. След гибелта на братята Даслер двете марки стартират да западат. Историята и на Adidas, и на Puma е белязана от интервал на крах, който, за благополучие, е преодолян преди към четвърт век. Днес за Adidas работи Стела Макартни, а за Puma – Риана. Отново в конкуренция, този път две дами се състезават за вниманието на купувачите.

Дали поради обръщането на модата към спортния жанр или просто тъй като в действителност е доста комфортно, само че в последните години просто няма момиче, което да не пазари от тези две марки. В последна сметка последните фешън трендове удостоверяват, че красивите модели Adidas или Puma могат умерено да се комбинират с всички други облекла в дрешника ни. И сигурно са по-удобни. А и с по-интересна история.

 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР