Има непредвидени разходи, които ще се наложи да се вземат

...
Има непредвидени разходи, които ще се наложи да се вземат
Коментари Харесай

Финансовият министър: Има много непредвидени разходи, които ще се наложи да осигурим


" Има непредвидени разноски, които ще се наложи да се вземат от преструктурирането на бюджета. Една част от средствата по стратегиите, които се извършват ще бъдат европейски средства. Но има и такива, за които би трябвало да се търсят национални икономии ". Това съобщи на брифинг служебният миистър на финансите Росица Велкова  Росица Велкова Росица Велкова е родена на 16 март 1972 година в София.   Придобива магистърска степен по финанси.

" Актуализация е невероятно да бъде създадена, не чакаме преизпълнение. Като източник за актуализация на приходите не е разполагаем. 10 милиарда 300 гласуван дълг не считаме, че би трябвало да бъде увеличаван, с цел да се вършат икономии. Три годишна бюджетна прогноза - статистическите данни към 17 август предварителна прогноза, която ще бъде обновена през септември. Очаква се 2023 година БВП да се забави на 2.2%, закъснение на инфлацията с 5%.

Според месечната прогноза целевите равнища за недостиг са към 5 млрд 200. Ръст в обществените направление в размер на 5 милиарда лева - огромна част от разноските на пенсии. Здравеопазване - разноски, които не дават еластичност за преструктуриране. Ако не се подхващат дейности в данъчната, разходната политика доста елементарно бихме стигнали до процедура на свръхдфицит и ще се отдалечим от желанието си за влизане в Еврозоната.

До края на юли, докато са последните публични данни за положението на държавната хазна, в нея има остатък от 1,5 милиарда лв.. Промените в данъчните ставки, които бяха направени с юлската актуализация на тазгодишния бюджет, обаче към момента не са дали резултат върху събираемостта. Освен това, по традиция през есента и през последните месеци на годината има по-големи разноски от хазната.

Все още се чака първото заплащане по Плана за възобновяване и резистентност от Брюксел. Също по този начин пред страната ни стои поемането на нов дълг, както е залегнало във финансовата рамка за актуалната година, с което би трябвало да се покрият идни падежи.

Предварителната макроикономическа прогноза за идващите години е основен документ, върху който стъпват изчисленията за Бюджета следващата година. Това ще е първият разбор, който министерството прави след повишението на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка и би трябвало да даде обновени оценки за резултата от високите цени на енергоносителите и храните.

Една част от средствата по програмите  ще бъдат отдадени на бежанците. За други би трябвало деа търсим натуралн финансиране. Дали служебното държавно управление ще приготвя актуализация на бюджета за идната година, не знам.

" Трябва да финасиране незабавни и предпочитано разноски ". 

Другата тематика е бюджетната прогноза за 2025 година, беше създадена предварителна макроикономическа прогноза и въз основата на нея сме разроботили тригодишен бюджет и се чака Брутният вътрешен продукт да пораства. Очаква е да се резервира и междинна годишна инфлация.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР