Има не малко случаи на работодатели, които задължават служителите си

...
Има не малко случаи на работодатели, които задължават служителите си
Коментари Харесай

Тодор Капитанов: Има не малко случаи на работодатели, които задължават служителите си да се ваксинират

Има не малко случаи на работодатели, които задължават чиновниците си да се имунизират, което може да се одобри като дискриминация. Човек може да реши да не си поставя ваксини заради здравословни и религиозни аргументи. Това съобщи в " Денят стартира " Тодор Капитанов, специалист по трудово право към КНСБ.

По думите му спомагателният отпуск е въпрос на договаряне сред работодателя и служителя.

" Човек не може да откаже да е хоум офис, защото по време на локдаун работодателят има право със заповед да дефинира подобен режим на работа. С разпределението на работното време в хоум офис, човек би трябвало самичък да контролира работното си време, по кое време би трябвало да почива, захласнат в работа пред компютъра, той непрекъснато е на линия. Това може да бъде избегнато, когато компаниите вкарат своите правила за работа от отдалеченост, договорят се механизми посредством груповия трудов контракт там, където има синдикални организации, всичко това уредено в закона ", разяснява Тодор Капитанов.

Според него това, че човек работи от вкъщи не значи, че режимът му би трябвало да бъде по-различен.

" Чисто механически може да се изключват мобилните устройства, административна рестрикция за достъп до имейли. Такава процедура има в Франция и Германия, където чиновниците, след привършване на работното време, не са длъжни да дават отговор на телефонните позвънявания. Подготвя се Европейска инструкция по този въпрос ", добави Тодор Капитанов.

Той добави, че при затварянето на учебните заведения и детските градини служителят има няколко варианти. Може да се уговори спомагателен заплатен годишен отпуск, служителят да излезе в отдалечена форма на образование или да излезе в неплатен отпуск, сподели още Тодор Капитанов.

Какви са ограниченията от които могат да се възползват работодателите и чиновниците вижте във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР